Ennakko: MM-kisat 2016! Venäjä, Kanada ja Suomi jakavat mitalit – Ruotsi floppaa?

MM-kisat 2016 otteluohjelma Pallomeri.net

Jääkiekon MM-kisat, tuo jokakeväinen ihana huuma! Kestääkö Venäjä kotikisojen paineet? Onko Ruotsilla kaikkien aikojen huonoin joukkue? Mitä tekee Kanadan ihmepoika Connor McDavid? Juhlitaanko kauppatorilla kolmatta MM-kultaa? Seuraavat pari viikkoa hengitetään vain ja ainoastaan MM-lätkää!

Lohko A: Venäjän johdolla – Tre Kronor sulaa?

Joukkueet: Venäjä, Ruotsi, Tshekki, Sveitsi, Latvia, Norja, Tanska, Kazakstan

Lohko A:n ennakkosuosikki on isäntämaa Venäjä. Joukkueesta löytyy nimekkäitä NHL-hyökkääjiä kuten Pavel Datsjuk (Detroit), Viktor Tihonov (Arizona) ja Artemi Panarin (Chicago). Puolustuksen kivijalkoja ovat Montrealin Aleksei Jemelin ja SKA Pietarin Slava Voinov. Rattijuopumuksesta kärähtänyt Jevgeni Medvedev ei ole mukana kisoissa. Maalivahtipeli on sekin kunnossa, vaikka Semjon Varlamov joutuu jättämään kisat väliin loukkaantumisen vuoksi. Kokenut huippuvahti Sergei Bobrovski (Columbus) kantaa päävastuun. Joukkueen päärunko koostuu KHL:n tähtipelaajista Aleksader Radulovin johdolla, joten löytyy taitoa ja kovuutta löytyy läpi rosterin.

Venäjän kohdalla suurin kysymys liittyy kotikisojen aiheuttamiin paineisiin. Edellisen kerran MM-kisat pelattiin Venäjällä vuonna 2007, jolloin isännät tippuivat finaalista Mikko Koivun ikimuistoisella jatkoaikamaalilla. Sitä edellisellä kerralla vuonna 2000 Venäjä otti täydellisen mahalaskun kotiyleisönsä edessä ja oli miltei tippua B-sarjaan. Kestääkö pää tänä keväänä? Mielenkiintoista on myös nähdä, saako Venäjä tuomarietua pelien kovetessa.

Ruotsin päävalmentaja Pär Mårts on saanut kevään mittaan ”nej, tack” vastauksia enemmän kuin tarpeeksi. Kisoista kieltäytyneiden lista on karmea: Sedinin veljekset, Erik Karlsson, Henrik Lundqvist, Henrik Zetterberg, Gabriel Landeskog, Jakob Silfverberg…ja lista jatkuu. Yhteensä yli 25 pelaajaa sanoi ei erilaisiin syihin vedoten. Varmasti yksi iso tekijä päätösten taustalla on tulevan syksyn World Cup-turnaus.

Länsinaapurimme joukkue koostuukin pitkälti Euroopan sarjoissa kiekkoilevista pelaajista. Takuuvarmoja suorittajia ovat mm. Jimmie Ericsson, Linus Omark ja Linus Klasen. NHL-vahvistukset eivät välttämättä lukeudu supertähtiluokkaan, mutta laatupelaajia löytyy joka pelipaikalle. Rapakon takaa saapuivat maalivahti Jacob Markström (Vancouver), puolustajat Adam Larsson (New Jersey) ja Erik Gustafsson (Chicago) sekä hyökkääjät Mikael Backlund (Calgary), Gustav Nyqvist (Detroit) ja Alexander Wennberg (Columbus). Heistä erityisesti Nyqvistiltä voidaan odottaa tehokasta turnausta.

Sinikeltaisten huonoista harjoitusotteluista huolimatta joukkueen taso riittää kisojen puolivälieriin, mutta sitten voi tehdä tiukkaa. Mitali olisi tällä kertaa yllätys.

Pallomeri.net ennustaa: puolivälieriin selviävät Venäjän ja Ruotsin lisäksi Tshekki ja Norja.

Lohko B – Leijonat ja Kanada ennakkoon vahvimmat

Joukkueet: Kanada, Suomi, USA, Slovakia, Valko-Venäjä, Ranska, Saksa, Unkari

Kanada lähtee kisoihin erittäin mielenkiintoisella ryhmällä. Kokoonpano koostuu pääsääntöisesti nuorista tulevaisuuden nimistä. Suurin huomio kiinnittyy viime kesän ykkösvarauksen, Connor McDavidin otteisiin. Ensimmäinen kausi Edmontonissa sujui loukkaantumisista huolimatta lupauksia herättävästi. Arizonan Max Domilta voidaan odottaa huimia otteita, mikäli tahti jatkuu samanlaisena kuin NHL:n runkosarjassa. Anaheimin 30-vuotias Corey Perry tuo ryhmään kokemusta ja jäätävää viimeistelytaitoa. Ottawan Mark Stone ja Bostonin Brad Marchand ovat Euroopassa hieman tuntemattomampia nimiä, mutta hyökkääjät olivat NHL-joukkueidensa tukipilareita ja varmasti isossa roolissa myös MM-joukkueessa.

Kanadan puolustuksen kantavia voimia ovat Minnesotan Matt Dumba, Columbuksen Ryan Murray sekä Toronton Morgan Rielly. NHL-pakkien siirtyminen isoon kaukaloon voi tuottaa ongelmia, mutta pävalmentaja Bill Peters on osannut valita joukkueeseen luisteluvoimaisia puolustajia. Maaliin kanukeilla on heittää Edmontonin Cam Talbot sekä Coloradon Calvin Pickard. Hyvän kauden pelannut Talbot on ennakkokaavailuissa vaahteralehtien ykkösmaalivahti. Myös tämä osasto on kunnossa.

Tällä koostumuksella Kanadan pitäisi ottaa mitali vaikka silmät kiinni.

Suomi voi lähteä kisoihin luottavaisin mielin. Päävalmentaja Kari Jalonen sai ryhmäänsä kovia hyökkääjiä rapakon takaa. Aleksander Barkov, Jussi Jokinen, Mikko Koivu ja Mikael Granlund luovat leijonille vahvan ytimen jonka ympärillä on muiden helppo pelata. Poikkeuksellista laukaisuvoimaa edustavat Teemu Pulkkinen ja Patrik Laine. Myös työmyyräosastoa löytyy riittävästi Leo Komarovin johdolla.

Suurimmat huolenaiheet liittyvät puolustukseen. Pääsääntöisesti AHL:ssä pelanneet Ville Pokka ja Esa Lindell olivat ainoat vahvistukset valtameren takaa, joten vanhat tutut Juuso Hietanen ja Topi Jaakola kantavat jälleen ison vastuun. Joukkuepuolustaminen on ollut perinteisesti Suomen vahvuuksia, joten pelkästään nimilistaa ei kannata tuijottaa leijonien  puolustusta arvioitaessa.

Maaliin on tarjolla kolme erilaista torjujaa. Ykkösvahti on lähtökohtaisesti 27-vuotias Mikko Koskinen. ”Kolmen metrin Koskinen” on maalivahti parhaassa iässä ja pelannut usean vuoden ajan eurooppalaisella huipputasolla. Hänet haastaa kokenut 38-vuotias Niklas Bäckström, joka pelaa uransa viimeisiä kausia. Pelikokemus on todella ohut viimeisen vuoden ajalta, mutta Bäckström on piinkova ammattilainen. 21-vuotias Juuse Saros pelasi loistavasti ensimmäisen AHL-kautensa Milwaukeen riveissä. Saros on valmis vastuuseen, mikäli Koskisella ja Bäckströmillä ei lähde kulkemaan toivotulla tavalla.

Suomi elää kultahuumassa ja kaikki mahdollisuudet kirkkaimpaan mitaliin ovat olemassa.

Suomen ottelut jääkiekon MM-kisoissa:

Pe 6.5. klo 20.15
Suomi-Valko-Venäjä

Su 8.5. klo 16.15
Suomi-Saksa

Ma 9.5. klo 20.15
Suomi-USA

Ke 11.5. klo 20.15
Suomi-Unkari

La 14.5. klo 12.15
Ranska-Suomi

Su 15.5. klo 20.15
Slovakia-Suomi

Ti 17.5. klo 20.15
Kanada-Suomi

Pudotuspelit

To 19.5. klo 16.15 
Puolivälierä 1

To 19.5. klo 16.15 
Puolivälierä 2

To 19.5. klo 20.15 
Puolivälierä 3

To 19.5. klo 20.15 
Puolivälierä 4

La 21.5. klo 16.15 
Välierä 1

La 21.5. klo 20.15 
Välierä 2

Su 22.5. klo 16.15 
Pronssiottelu

Su 22.5. klo 20.15 Loppuottelu