Tuleeko se tosiaan kotiin? Englannin MM-unelman tiellä nyt Ruotsi

Ruotsi - Englanti

Englanti on tarjonnut kesän MM-kisoissa faneilleen ensimmäistä kertaa pitkiin aikoihin hurrattavaa toden teolla, etenemällä turnauksessa jo puolivälieriin saakka. Lauantaina englantilaisten unelmat ovat seuraavan kerran koetuksella, kun vastaan asettuu upeaa turnausta pelaava Ruotsi taistossa paikasta mitalipeleihin. 

Kaikki kiroukset on tehty rikottaviksi. Sen todisti Englanti neljännesvälierissä, kun se onnistui, vihdoin ja viimein, voittamaan MM-ottelun rangaistuspotkukilpailussa. Kolumbian lisäajalla syntyneen tasoitusmaalin jälkeen vanhat demonit näyttivät jo nostavan päätään, mutta viimeistään nyt Gareth Southgaten valmentama joukkue osoitti, ettei se kumartele menneisyyden haamuja: neljä loistavaa onnistumista rangaistuspotkuissa riitti viemään Kolme Leijonaa ensimmäiseen arvokisojen pudotuspelivoittoonsa sitten vuoden 2002.

Vaikka Kolumbia tekikin kaikkensa Englannin pelin sekoittaakseen, ja vaikka etenkin jatkoajan avauspuoliskolla nuori joukkue oli hetkellisesti lamaantuneen näköinen, oli jatkopaikka täysin ansaittu. Juurikaan maalipaikkoja ei Englanti pystynyt luomaan, mutta toisaalta omaan päähän sillä ei ollut hädän päivää ennen lisäaikaa.

Mainos alkaa

Southgate oli itse antisankarin roolissa yhdessä Englannin kivuliaimmista rankkaritappiosta Saksaa vastaan EM-välierässä vuonna 1996, mutta nuorekas ja tyylikäs valmentaja on hurmannut koko saarivaltion viime viikkojen aikana. 47-vuotias Englannin juniorimaajoukkueen kanssa menestystä takonut valmentaja on täysi vastakohta häntä edeltäneelle Roy Hodgsonille, ja nyt myös tulokset alkavat antaa tukea freesille imagolle.

Harry Kane johtaa turnauksen maalipörssiä kuudella osumallaan, ja Jordan Pickford näyttää ainakin tässä turnauksessa olevan se maalivahti, jota englantilaisfanit ovat odottaneet jo vuosia. Puolustuksessakin Englanti oli yhtä Kyle Walkerin nukahdusta lukuun ottamatta todella vahva, mutta suurin ero edeltäjiin on kuitenkin nimenomaan henkisellä puolella. Joukkue on osoittanut pystyvänsä toipumaan pahoistakin takaiskuista, ja toimimaan kovimmankin paineen alaisena.

Onko Ruotsilla jo maha täynnä?

Ruotsi ei ole turnauksen teräväjalkaisin tai taidokkain joukkue, mutta sen toteuttaa klassista 4-4-2 -puolustusformaatiotaan lähes täydellisesti, eikä tule päästämään maaleja helpolla taakseen Englantiakaan vastaan. Tässä turnauksessa ainoastaan Saksa on onnistunut iskemään pallon Robin Olsenin selän taakse.

Ruotsin suurin ongelma turnauksessa on ollut viimeistely: joukkue on tehnyt turnauksessa vain kolme pelitilannemaalia, ja niistäkin yksi oli meksikolaispuolustajan oma maali, ja toinen Emil Forsbergin onnekkaan kimmokkeen kautta tekemä voittomaali Sveitsiä vastaan. Etenkin Marcus Berg on tuhlaillut maalipaikkoja toisensa jälkeen, ja apina miehen selässä alkaakin olla jo gorillan kokoa.

Sveitsi-ottelu ei noussut MM-klassikoiden joukkoon, mutta jälleen kerran Ruotsi osoitti, miten vaikea joukkue se on voitettavaksi. Karsinnoista lähtien tämän on saanut huomata niin Hollanti, Italia, Saksa kuin Meksikokin. Liittyykö Englanti Ruotsin kukistamien jättimaiden listaan, vai jatkuuko Kolmen Leijonan marssi pisimmälle MM-tasolla sitten vuoden 1990? Vastaus saadaan lauantai-iltapäivänä kello 17:00.

MM-kisojen puolivälieräotteluiden aikataulu: 

06.07. 17:00 Uruguay Ranska
06.07. 21:00 Brasilia Belgia
07.07. 17:00 Ruotsi Englanti
07.07. 21:00 Venäjä Kroatia