Eduskuntavaalit 2023: Mikä on isoin puolue?

Eduskuntavaalit ehdokkaat
Kuva: Getty Images

Eduskuntavaalit järjestetään aina neljän vuoden välein ja nyt ollaan jälleen siinä pisteessä, että kansan luottamusta päästään mittaamaan.

Eduskuntavaaleista on luvassa todella jännittävät, sillä ennakkoon vaalien voitto on kolmen kauppaa. Gallupeissa piikkipaikka on ollut jo pitkään Kokoomuksen hallussa, mutta viime kuukausina Perussuomalaiset ja SDP ovat saaneet kirittyä etumatkaa kiinni.

Edelleen kertoimissa Kokoomus on kuitenkin selvä ennakkosuosikki isoimmaksi puolueeksi, sillä esimerkiksi Coolbetilla tarjotaan tästä kertoimeksi 1.40. Perussuomalaiset saa 3.75, kun taas SDP:llä on 5.50.

Kokoomukselle ei kuitenkaan povata enää niin valtaisaa äänimäärää, jota aikaisemmin ennusteet sanoivat. Esimerkiksi Coolbetilla ennakoidaan, että puolueen äänimäärä jää alle 22 prosentin.

Tämän lisäksi vaalien kohdevalikoimasta löytyy muun muassa kertoimet sille, mitkä puolueet osallistuvat hallitukseen. Myös koko maan äänestysprosentista on mahdollisuus lyödä vetoa.

Viime kerralla Eduskuntavaaleissa äänestysprosentti oli Suomessa asuvien osalta 72,1%. Nyt raja on lyöty 72 prosenttiin, jonka overista ja underista on tarjolla kerroin 1.85.

Viime vaaleissa suurin puolue oli SDP, jonka kannatus oli 17,7%. Seuraavaksi suurimmat olivat Perussuomalaiset 17,5% kannatuksella ja Kokoomus 17% kannatuksella.

Testaa: Olisiko sinusta kansanedustajaksi?

Koska äänestäminen tapahtuu?

Tämän kevään vaaleissa ennakkoäänestys käynnistyy Suomessa 22.3. ja se kestää 28.3. asti. Puolestaan ulkomailla asuvat suomalaiset voivat äänestää ennakkoon 22.-25.3. välisenä aikana. Varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 2.4.

Seuraava vuosi onkin Suomen tulevaisuuden suunnan suhteen merkittävä, sillä vuonna 2024 koittaa Presidentinvaalit. Tällä hetkellä Coolbetin kertoimissa suurin suosikki seuraavaksi presidentiksi on Pekka Haavisto, jonka kerroin on 2.50. Suurimmat haastajat ovat Olli Rehn (4.50), Sanna Marin (10.00) ja Alexander Stubb (10.00).

Miten äänestys tapahtuu?

Vaalipaikat aukeavat vaalipäivänä klo 9 ja äänestäminen on käynnissä klo 20 asti. Vaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain omassa äänestyspaikassaan, joka on mainittu postitse toimitetussa äänioikeusilmoituksessa. Kaikista tärkein asia on henkilötodistuksen mukaan ottaminen, sillä ilman sitä äänestäminen ei ole mahdollista. Voit myös selvittää etukäteen äänestämäsi ehdokkaan vaalinumeron, mutta se ei ole pakollista, sillä ehdokaslistat ovat näkyvillä myös äänestyspaikassa. Äänestyslipukkeeseen ei kirjoiteta mitään muuta kuin numero, joten ole tarkkana, että jätät kaiken ylimääräisen kuvioinnin pois lipukkeesta.

Vaalikone:

Monet äänestäjät tykkäävät ennen vaalipäivää tehdä erilaisia testejä, kuten esimerkiksi vaalikoneita. Näiden avulla pyritään selvittämään itselle oikea ehdokas, joka jakaa samat arvot Suomen tulevaisuudesta. Vaalikone 2023 käykin kuumana, kun äänestäjät hakevat sitä kohdetta, jolle ääni tänä keväänä lähtee.