Christian Eriksen toipuu sairaalassa sydänpysähdyksestä – dramaattisen lyyhistymisen syy vielä epäselvä

Christian Eriksen Tanska / Pallomeri.net

Ottelussa Suomea vastaan dramaattisesti kentän pintaan tuupertunut Christian Eriksen toipuu sairaalassa sydänpysähdyksestä.

Suomen ja Tanskan välisessä ottelussa jouduttiin todistamaan EM-kisojen historian karmaisevinta tilannetta, kun Tanskan Christian Eriksen lyyhistyi äkillisesti kentän pintaan ja häntä jouduttiin elvyttämään.

Erikseniä kentällä hoitanut Tanskan maajoukkueen lääkäri Morten Boesen vahvisti asiasta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että Kööpenhaminan Parken-stadionilla todella elettiin hyvin dramaattisia hetkiä, sillä Eriksenin sydän pysähtyi hieman hänen lyyhistymisensä jälkeen. Pulssi saatiin kuitenkin nopeasti palautettua.

Mainos alkaa

– Hän oli jo poissa. Annoimme sydänhierontaa ja kyllä hänen sydämensä pysähtyi. En tiedä, kuinka lähellä menehtyminen oli, mutta saimme hänet nopeasti takaisin, Boesen kertoi.

Eriksen voi tällä hetkellä tilanteeseen nähden oikein hyvin, mutta lyyhistymisen perimmäistä syytä selvitellään yhä. Eriksen itse kommentoi järkyttävää tilannetta ensimmäistä kertaa italialaiselle Gazzetta dello Sportille managerinsa välityksellä sairaalasta.

– Kiitos, en aio luovuttaa. Voin nyt paremmin, mutta haluan ymmärtää, mitä tapahtui. Haluan kiittää teitä kaikkia siitä, mitä teitte vuokseni, Eriksen sanoi.

UEFA:n säännöt saattoivat pelastaa Eriksenin hengen

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa ja Suomen Olympiakomiteassa ylilääkärinä työskentelevä erikoislääkäri Maarit Valtonen antoi Helsingin Sanomien haastattelussa oman näkemyksensä tapauksesta. Tilanteen vakavuutta ei voi alkuunkaan vähätellä.

– Kyllä se hengenvaarallinen tilanne on. Kun verenkierto loppuu sydänpysähdyksen vuoksi, aivot eivät saa happea, ja silloin on kiinni minuuteista. Sydän on saatava nopeasti uudestaan pumppaamaan verta elimistöön, Valtonen sanoi.

Valtonen nimesi haastattelussa yleisimmäksi äkillisen sydänpysähdyksen syyksi sepelvaltimotaudin.

– Tuon ikäisellä se on tietysti harvinaisempi. Kun katsotaan alle 35-vuotiaiden urheilijoiden yleisimpiä äkillisen sydänpysähdyksen syitä, niin kyllä siellä on sydämen rakenteelliset viat, johtoratoihin liittyvät syyt ja tulehdukselliset syyt, Valtonen totesi.

Sosiaalisessa mediassa moni myös ihmetteli miten on mahdollista, ettei vakavan sairauskohtauksen saanutta Erikseniä kiidätetty välittömästi ambulanssilla stadionin vieressä olevaan sairaalaan.

Syy tähän löytyy UEFA:n säännöistä. Sen mukaan EM-kisojen stadioneilla täytyy olla ottelupäivinä ensihoitoon erikoistunut yksikkö. Tämä tarkoittaa siis sitä, että Eriksenin tapauksessa Parkenin nurmelle kyhättiin pikavauhtia huippuluokan ensiapuosasto, joka sai tukea myös Tanskan joukkueen lääkäriltä.

Käytännössä siis Eriksenin tila vakautui jo siinä vaiheessa, kun elvytys lopetettiin. Sen jälkeen hänen sydämensä löi taas normaalisti ja lääkärien vastuulle jäi turvata siirto kentältä sairaalaan.

Eriksen enemmän huolissaan muista kuin itsestään

Eriksen oli kommunikoinut jo pariin otteeseen Tanskan joukkueen kanssa ja päävalmentaja Kasper Hjulmand paljasti tiedotustilaisuudessa sanasta sanaan mitä Eriksen oli sanonut. Eriksen oli valmentajan mukaan ollut huolissaan muista kuin itsestään.

– Tyypillistä Christiania. Hän oli huolissaan meistä ja perheestään. Hän sanoi, ”en muista paljoakaan, mutta olen enemmän huolestunut teistä kavereista, miten teillä menee? Luulen, että tunnette olonne huonommaksi kuin minä”, Hjulmand paljasti.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin pelaajien olevan yhä järkyttyneitä ja traumatisoituneita tapahtuneesta. Tästä syystä johtuen Tanska antoi pelaajilleen luvan rikkoa koronakuplansa ja tavata perheenjäseniään.

– Emme ole rohkaisseet pelaajia rikkomaan koronakuplaa, mutta olemme kuunnelleet ammattipsykologeja, jotka tietävät, mikä on parasta shokissa oleville ihmisille, DBU:n jalkapallojohtaja Peter Möller totesi.

Möller paljastaa, että Tanskan jalkapalloliitto on huolissaan pelaajiensa jaksamisesta ja haluaa tehdä kaikkensa heidän hyvinvointinsa eteen.

– Osa pelaajista haluaa olla tyttöystäviensä seurassa, emmekä ole seisseet sen toiveen tiellä. En tiedä, onko se kuplan rikkomista. Teemme kuitenkin kaikkemme pelaajien mielialan nostamiseksi. Siitä olemme huolissamme, Möller linjasi.

Tsekkaa myös: Video: Ukrainan Andriy Yarmolenko säväytti EM-kisoissa – täräytti aivan maagisen laukauksen


Pelaajat:
Joukkueet: