British Openissa kiihkeä maanantai – näistä pelaajista löytyy tuleva Claret Jugin haltija

Golfin British Openissa nähdään tänään maanantaina poikkeuksellisen jännittävä päätöspäivä. St.Andrewsin kenttä on pitänyt kärjen harvinaisen tiiviinä ja viimeiseen päivään lähdettäessä tarinan viimeiseen lukuun on kymmeniä eri sankarivaihtoehtoja. Tekeekö Jordan Spieth historiaa voittamalla historian ensimmäisenä pelaajana kaikki vuoden kolme ensimmäistä majoria?

Sunnuntain leudot kelit antoivat loistavat puitteet kovien tulosten tekemiselle. Suuret ennakkosuosikit kärjen takana tarttuivat tilaisuuteen ja hetkessä kärjessä olikin useita rutinoituneita major-voittajia. Yksi suurimmista tarinoista sunnuntaina oli kuitenkin amatööri Paul Dunne Irlannista, joka pelasi tuloksella 66 (-6) itsensä tulokseen -12 ja kärkipariin yhdessä Louis Oosthuizenin kanssa.

Kärkiparin lisäksi johtopaikkaa jakaa Jason Day, joka on erikoistunut sijoittumana majoreissa kolmen parhaan joukkoon. Voitot ovat kuitenkin väistelleet australialaista suurkilpailuissa. Louis Oosthuizen voitti edellisen kerran kun The Open pelattiin St.Andrewsissa vuonna 2010, joten häntä voidaan pitää kärkikolmikosta kenties todenäköisimmin miehenä, jonka puntti ei tutise.

Paul Dunnen menestys olisi viimeisenä päivänä todellinen jymypaukku, mutta todella terveellinen asia kilpailun seuraamisen kannalta. Kukaan ei halua nähdä 22-vuotiaan irlantilaisen jäätyvän, vaan jatkavan iloista peliä äärimmäisen painealttiista tilasta huolimatta.

Moni ennustelee voittajan tulevan toiseksi viimeisestä parista, jossa pelaavat Jason Day (-12) ja Jordan Spieth (-11). Spieth pelasi sunnuntaina viimeiset yhdeksän reikää neljä alle nousten tiukasti kärkeen kiinni. Spieth on vaalinut mahdollisuuksiaan ja voittanut tänä vuonna naurettavan hyvällä prosentilla paikoista. Kolmas major putkeen olisi historiaa, johon edes Tiger Woods ei ole pystynyt kun puhutaan kauden kolmesta ensimmäisestä majorista.

Padraig Harrington nousi kaukaa kärjen takaa tulokseen -10 pelattuaan tuloksen 65 (-7). Harringtonin ansioluettelosta löytyy kaksi Openin voittoa vuosilta 2007 ja 2008. Kahden lyönnin takamatka ei ole mitään viimeisellä kierroksella, mutta löytyisikö 44-vuotiaasta vielä major-ainesta.

Tuloksessa -9 ja kolmen lyönnin päässä on myös iso nippu potentiaalisia voittajia. Erityisesti Justin Rose ja Sergio Garcia nähdään ennakkoon vahvoina kirimiehinä. Tästä joukosta kun onnistuu pelaamaan vahvan tuloksen maaliin – kenties -14 – -15 voi klubitalolla antaa muiden tuntea korkea paineet lopussa.

Kun viimeinen päivä on käynnistynyt, ei tuloksissa ole kuin yksi pelaaja viimeistä päivää yli parin. Kärkipää onkin varmasti lähes saavutettu ennen kuin he lähtevät kentälle. Tänään on se päivä kun putit on laitettava sisään.

Viimeinen ryhmä lähtee kentälle Suomen aikaa kello 16.30 kentälle ja kilpailu on valmis ilman uusintaa noin neljä tuntia myöhemmin.

Vetolapulle lähti ihan kannatusmielessä kymmenellä eurolla Sergio Garcia kertoimella 26!