Britannian lahjakasta Jadon Sanchoa verrataan jo Lionel Messiin

jadon

Jalkapalloa seuraaville nimi Jadon Sancho on varmastikin jo tullut tänä vuonna tutuksi, mikäli seuraa vähänkään kuluvan pelikauden jalkapallotilastoja. Jalkapallon tulevaisuuden suurlupaukseksikin tituleerattu Sancho on pelannut tällä kaudella Borussia Dortmundin riveissä huikeita otteluita. Tällä hetkellä Bundesligassa Sanchon kaltaisia huikeita maalintekijöitä ja syöttäjiä ovat muun muassa Filip Costic, Timo Werner ja Robert Lewandowski, mutta etenkin Sanchoon kohdistuu tällä hetkellä valtavasti huomiota.

Jalkapallon supertähti rikkoo ennätyksiä

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Sancho lukeutuisi tällä hetkellä maailman mielenkiintoisimpien nousevien jalkapalloilijoiden joukkoon. Sen jälkeen kun mies siirtyi Manchester Citystä Saksaan pelaamaan vuonna 2017, on miehen ura ollut vahvasti nousujohteinen. William Hill -pelisivustolla tarjottava urheiluvedonlyönti käy kuumana aina Borussia Dortmundin otteluiden alla. Dortmundin ottelut ovatkin yksi sivuston veikatuimmista vedonlyöntikohteista. Sivustolla on lähes 5000 jalkapalloon liittyvää vetomahdollisuutta, joten Dortmundin ottelujen saama huomio on poikkeuksellista. Monet penkkiurheilijat uskovat erityisesti Sanchon taitoihin Borussia Dortmundin riveissä.

Lähes kolmen Dortmundin paidassa vietetyn vuoden aikana Sancho on sinetöinyt roolinsa joukkueessa, esittänyt ensiluokkaisia suorituksia Mestarien liigassa ja rikkonut vanhoja ennätyksiä. Näistä yksi on 52 vuoden takainen ennätys, jolle Sancho antoi huutia syyskuussa 2019 — sen myötä hän nousi kaikkien aikojen nuorimmaksi 15 maalia tehneeksi pelaajaksi yksittäisessä Bundesliiga-turnauksessa.

Mainos alkaa

Kenties vieläkin vakuuttavampi suoritus nähtiin tammikuussa 2020, jolloin Sancho nousi Euroopassa viiden kärkiliigan tilastoissa kärkeen ensimmäisenä pelaajana, joka onnistui saavuttamaan kaksinumeroisen luvun maalien ja syöttöjen lukumäärässä. Jo yksinomaan se, että hän saavutti lukeman jopa ennen legendaarista Lionel Messiä, sai monet jalkapallofanit innostumaan. Sanchoa verrataan nyt Messiin enemmän kuin koskaan aikaisemmin, eikä suotta.

Kuva: Pixabay

Borussia Dortmund nousevien pelaajien kasvualustana

Dortmundilla tuntuu olevan taianomainen vaikutus joukkueeseen liittyvin pelaajalupauksiin. Jo vuosien ajan joukkue on tarjonnut erinomaisen kypsymisalustan monille pelaajille. Esimerkiksi Marcos Reus liittyi Dortmundin riveihin 22-vuotiaana vuonna 2012 ja on sittemmin kehittynyt yhdeksi maailman parhaista keskikenttäpelaajista. Myös viime kesänä Chelseaan pelaamaan siirtynyt Christian Pulisicin pelitaidot kehittyivät huimasti Dortmundin vuosina.

Ei ole sattumaa, että Dortmund on haalinut riveihinsä nimenomaan nousevia uusia pelaajia. Tämä on yksi joukkueen avainstrategioista, joka on osoitetusti kantanut hedelmää vuosien saatossa. Sanchon rohkea veto siirtyä Borussia Dortmundiin vuonna 2017 on hyödyttänyt kumpaakin osapuolta. On selvää, että Sancholla on ollut joukkueen ehdottomasti näppinsä pelissä viime aikojen menestyksessä.

Sancho on saanut vuosi vuodelta yhä suuremman roolin Dortmundin joukkueessa. Kaudella 2017-2018 hän aloitti varsin pehmeästi pelaamalla 12:ssa ottelussa tehden yhden maalin ja neljä syöttöä. Eräänlaisena käännekohtana voidaan pitää toukokuuta 2018, jolloin Lucien Favre nousi jalkapalloklubin päävalmentajaksi ja tarjosi Sancholle ja muutamalle muulle uudelle pelaajalle mahdollisuuden suurempaan rooliin joukkueessa. Päätös oli epäilemättä oikea, sillä kahden viime kauden aikana Favren alaisuudessa niin Sancho kuin Erling Braut Haaland ja Achraf Hakimi ovat suorastaan puhjenneet kukkaan.

Kuva: Unsplash

Mihin joukkueeseen seuraavaksi?

Tänä kesänä Sancholla saattaa olla edessään siirto, jota on jo spekuloitu jonkin aikaa. Miehen tällä kaudella Bundesligassa esittämät taidot ovat tehneet vaikutuksen useisiin eurooppalaisiin huippujoukkueisiin, joista varteenotettavimpia Sanchon kohdalla ovat Chelsea, Liverpool ja Manchester United. Seuraavaksi spekuloimme lyhyesti kutakin vaihtoehtoa.

Chelsea

Sancho varttui Chelseaa fanittaen ja hän on myös paljastanut pitäneensä Didier Drogbaa ja Frank Lampardia esikuvinaan. Chelsealla on viime aikoina mennyt melko mukavasti, mutta Sanchon kaltaisen huippupelaajan värvääminen tekisi ihmeitä joukkueelle. Epäilijät ovat kuitenkin pohtineet, onko Chelsealla riittävästi rahkeita maksaa jopa yli 100 miljoonan euron arvoiseksi arvioitua brittipelaajaa.

Manchester United

Manchester United on kärvistellyt viime aikoina, mutta se havittelee nousua Euroopan terävimpään kärkeen. Suurimmaksi ongelmaksi on muodostunut se, ettei ManU enää vedä parhaita pelaajia puoleensa entiseen malliin. Joukkueesta puuttuu vahva valmennusjohto, joka on ensiarvoisen tärkeä nuorten pelaajien kehityksen kannalta. Aiemmilla kausilla on nähty, kuinka ManU:ssa pelaavien Paul Pogban, Marcus Rashfordin ja Anthony Martialin kaltaisten lupaavien pelaajien pelaamisessa on ollut parantamisen varaa. Sanchon siirtymiseen ManU:n riveihin liittyisi näin ollen todella korkeita odotuksia.

Liverpool

Viime aikoina on kantautunut korviin huhuja siitä, että Liverpool saattaisi olla hyvinkin kiinnostunut Sanchosta. Valioliigan kärjessä paistatteleva Liverpool etsii parhaillaan vahvistuksia joukkueeseensa. Ideaalikandidaatteja ovat ne pelaajat, jotka osoittavat jo nyt loistavia pelitaitoja, mutta jotka voisivat tulevaisuudessa korvata Salahin, Firminon ja Manén kaltaiset huippupelaajat. Sancho on kolmen Dortmundissa pelatun vuoden jälkeen riittävän kokenut tähän rooliin.

Sancholla on tulevaisuudessa tehtävänään suuria päätöksiä. Seuraava siirto on miehen uran kannalta hyvinkin ratkaiseva, sillä se saattaa määritellä sen, tuleeko hänestä yksi jalkapallomaailman kirkkaimmista tähdistä vai vain erittäin hyvä pelaaja. Seuraavat kuukaudet ovatkin epäilemättä varsin mielenkiintoista aikaa!