MM-kisojen neljännesvälierät päätökseen alkuviikosta – Brasilia kohtaa vaarallisen Meksikon

Brasilia / Pallomeri.net

Jalkapallon MM-kisojen neljännesvälierät pelataan päätökseensä maanantain ja tiistain aikana. Maanantain iltapäiväotteluna nähdään ennakkoon huippumielenkiintoinen ottelu, jossa Brasilia kohtaa pirteän Meksikon, ja illalla vastakkain asettuvat Belgia ja turnauksen yllättäjiin kuuluva Japani. Tiistaina pelataan ottelut Ruotsi – Sveitsi sekä Kolumbia – Englanti. 

Brasilia – Meksiko 

Brasilia on yhä monissa papereissa turnauksen suurin ennakkosuosikki, mutta vielä alkulohkon toisen ottelun loppupuolella joukkueen turnaus kulki aivan väärillä raiteilla: avausottelun 1-1-tasapeli Sveitsiä vastaan sai jatkoa pitkään maalittomana jatkuneella nyhjäyksellä Costa Rican kanssa, kunnes Philippe Coutinhon ja Neymarin maalit toivat brasseille kaivatun helpotuksen.

Mainos alkaa

Lohkon viimeinen ottelu Serbiaa vastaan olikin jo melko vakuuttava esitys, ja siinä missä muista suurimmista ennakkosuosikeista Espanja ja Saksa ovat jo turnauksesta ulkona, on Titen valmentaman ryhmän mestaruusjuna vielä tukevasti raiteillaan.

Joukkueen hyökkäyspeli ei vielä ole varsinaiseen huippuvireeseen yltänyt, mutta etenkin Serbiaa vastaan oli nähtävissä merkkejä, että tämä saattaa olla vain tyyntä myrskyn edellä. Neymar sai Costa Rica -ottelun maalillaan pahimmat apinat selästään, ja Coutinho on löytänyt loistavasti paikkansa joukkueen hyökkäyksestä, jossa myös Gabriel Jesus häärii nopeine kinttuineen.

Meksikon alkulohkon kehityskaari oli päinvastainen kuin Brasilialla. Juan Carlos Osorio viritti avausotteluunsa joukkueen hurjaan liekkiin, että 1-0-lukemat jopa imartelivat täysin meksikolaisten ylijuoksemaksi jäänyttä Saksaa.

Tätä seurasi 2-1-voitto Etelä-Koreasta, mutta lohkon viimeinen ottelu Ruotsia vastaan oli kääntyä meksikolaisittain katastrofiksi, ja lopulta vain Etelä-Korean voitto Saksasta piti 3-0-tappion kärsineet meksikolaiset kiinni jatkopaikassa.

Synkän Ruotsi-ottelun ei kuitenkaan ole syytä aiheuttaa meksikolaisille suurempaa huolta Brasilia-ottelun alla. Niin Ruotsia kuin Etelä-Koreaakin vastaan Meksiko joutui ottamaan pallonhallintaa itselleen, kun taas nyt Brasiliaa vastaan joukkue pääsee palaamaan sille ominaiseen turboahdettuun vastahyökkäyspelaamiseen, joka toimi erinomaisesti Saksaa vastaan.

Meksiko pelaa nyt seitsemättä kertaa putkeen MM-kisojen neljännesvälierissä, ja jokaisella kuudella aiemmalla kerralla joukkue on poistunut ottelusta häviäjänä. Eriskummallinen tilasto ei välttämättä muutu tälläkään kertaa, mutta se on varmaa, että Keski-Amerikan jalkapallomahti tarjoaa Brasilialle ensimmäisen todellisen testin, jonka selvittäminen ei brasseille ole missään nimessä itsestäänselvyys.

Belgia – Japani

Belgia selvitti alkulohkonsa puhtaalla pelillä, mutta joukkue tuntuu silti yhä jossain määrin katsomattomalta kortilta pudotuspelien alkaessa. Panama ja Tunisia kaatuivat selkein lukemin, mutta molemmat kuuluivat turnauksen heikoimpiin joukkueisiin, ja viimeinen ottelu Englantia vastaan muodostui panoksettomaksi pallotteluksi, jossa varamiehistöjen kohtaaminen päättyi lopulta Belgian 1-0-voittoon.

Romelu Lukaku otti kaiken irti vastustajiensa heikosta puolustuksesta, ja on neljällä maalilla taistelemassa tiukasti kisojen maalikuninkuudesta. Yhdeksän maalia turnauksessa jo tehnyt Belgia on osoittanut hyökkäyksensä vaarallisuuden, mutta huipputason puolustusta vastaan ei Roberto Martínezin ryhmä ole vielä tasoaan joutunut testaamaan.

Joku voisi sanoa, ettei tätä testiä ole luvassa vielä maanantainakaan. Japani hyötyi avausottelussaan Carlos Sanchezin alkuminuuttien punaisesta kortista, ja kypsällä esityksellä napattu 2-1-voitto, yhdistettynä 2-2-tasapeliin Senegalin kanssa, sekä vaisun esityksen jälkeen 1-0-tappioon päättyneeseen vääntöön Puolan kanssa, riittivät kuin riittivätkin jatkopaikkaan, kun Senegal jäi fair play -pisteillä taakse.

Japani on jo ylittänyt kaikki odotukset nappaamalla historiansa kolmannen MM-pudotuspelipaikan, ja joukkue pääsee täysin paineettomasta tilasta haastamaan suurena ennakkosuosikkina otteluun lähtevän Belgian. Akira Nishino on lyhyen valmentajapestinsä aikana onnistunut organisoimaan joukkueensa tiiviiksi pakkaukseksi, ja pelaajat ovat teknisesti keskimäärin yllättävänkin osaavia.

Ottelun lähtökohdat ovat selkeät: Belgialla on vain hävittävää, Japanilla vain voitettavaa. Lähes kävelyvauhdilla alkulohkonsa selvittäneet Punaiset Paholaiset ovat joukkueista selkeästi vahvempi, mutta jos Japani onnistuu aloittamaan vahvasti, testataan Belgian henkistä kanttia näissä kisoissa ensimmäisen kerran.

Ruotsi – Sveitsi

Harva olisi Ruotsin lohkovoittoon ennen kisoja uskonut, mutta niin vain Jan Anderssonin valmentama joukkue toipui sydäntäsärkevästä 2-1-tappiosta Saksan käsittelyssä, ja murskasi Meksikon väkivahvan esityksen myötä lukemin 3-0 napaten lohkovoiton meksikolaisten nenän edestä.

Ruotsi pelaa yksioikoisesti omien vahvuuksiensa kautta, panostaen paljon erikoistilanteisiin ja kivikovaan puolustuspeliinsä. Verrattain iäkäs joukkue ei juuri tähtipelaajia sisällä, mutta tasainen nippu on kollektiivisesti pelannut kykyjensä ylärajoilla läpi alkulohkon.

Neljännesvälierävastus Sveitsi on monin tavoin samantyylinen joukkue kuin Ruotsi, mutta pelaajistoltaan kuitenkin pykälää vahvempi. Brasilia-tasapeli osoitti sveitsiläisten osaamisen, ja tätä seurasi upea comeback-voitto Serbiasta, sekä 2-2 -tasapeli Costa Rican kanssa.

Ruotsin tavoin Sveitsin pelin perusta on vahva puolustus, mutta hyökkäyksessä Vladimir Petkovicillä on heittää peliin Granit Xhakan ja Xherdan Shaqirin kaltaista laatua. Fifan rankingin mukaan Sveitsi on kaavion puolikkaansa vahvin porukka, ja kuten monet muut joukkueet, se näkee edessään ainutlaatuisen mahdollisuuden edetä MM-kisoissa ennätyksellisen pitkälle.

Luvassa Ruotsia vastaan on luultavasti tarkka ja varovainen vääntö, sillä näin massiivisia otteluita eivät nämä maat ole aivan joka vuosi tottuneet pelaamaan.

Kolumbia – Englanti

Kolumbian turnaus sai katastrofi-alun, kun lähes koko ottelun vajaamiehisenä pelannut viime kisojen puolivälieräjoukkue hävisi Japanille lukemin 2-1. Tiukassa paikassa José Pekermanin luotsaama joukkue kuitenkin näytti vahvuutensa, ja 3-0-voitto Puolasta sekä 1-0-voitto Senegalista veivät kuin veivätkin Kolumbian jatkopeleihin toisissa perättäisissä kisoissa.

Nyt Kolumbia saattaa olla jopa vahvempi kuin ennen kisojen alkua: joukkue tietää nyt pystyvänsä selviämään myös kiperistä tilanteista, ja James Rodriguezin ja Radamel Falcaon johtama hyökkäys on näyttänyt paikoitellen huippuvaaralliselta. Neljä vuotta sitten puolivälieräpaikka oli jo syy juhlaan, mutta tänä vuonna Kolumbia tähtää vielä paljon pidemmälle.

Englannin jalkapallomaajoukkue on tarjonnut viime vuosikymmeninä faneilleen vain pettymyksiä pettymysten perään, mutta niin vain ongelmitta selvitetty alkulohko on riittänyt vakuuttamaan ison osan brittifaneja siitä, että maailmanmestaruuspokaali on ”tulossa kotiin” toista kertaa historiassa.

MM-puolivälierä Sveitsiä tai Ruotsia vastaan on toki ajatuksena mehukas, mutta sitä ennen vastassa on kovan luokan testi. Kolumbia ei häviä Kolmelle Leijonalle pelaajavertailussa piiruakaan, ja siltä löytyy tuoreempaa kokemusta isoissa arvokisaotteluissa menestymisestä: Englanti ei ole voittanut yhtäkään pudotuspeliottelua arvokisoissa 12 vuoteen.

Gareth Southgate on luonut positiivisen kuvan joukkueestaan 2-1-voitolla Tunisiasta ja historiallisella 6-1-murskalukemilla Panaman kustannuksella, mutta kyyninen varamiehistötappio Belgialle jakoi fanien mielipiteitä.

Nyt on kuitenkin tosi kyseessä: tappio Kolumbialle palauttaisi jalkapallon kotimaan rysäyksellä maan pinnalle, mutta viidellä maalilla turnauksen maalipörssiä johtava Harry Kane ja kumppanit ovat valmiita todistamaan, ettei tämä ole se sama Englanti, joka romahtaa kovassa paikassa kerta toisensa jälkeen.

Maanantain ja tiistain otteluohjelma 

Ma 2.7. klo 17:00 Brasilia – Meksiko
Ma 2.7. klo 21:00 Belgia – Japani

Ti 3.7. klo 17:00 Ruotsi – Sveitsi
Ti 3.7. klo 21:00 Kolumbia – Englanti