Blogi: NHL:n varaussysteemin ongelmat – kannattaako otteluita voittaa?

Kuluvan NHL-kauden aikana on pohdiskeltu nykyistä varausjärjestelmää, jonka avulla heikoimmat joukkueet pääsevät varaamaan seuraavana kesänä varaustilaisuuden kärkipäässä. Kannattaako siis edes yrittää voittaa pelejä jos pudotuspelipaikka on mennyt ohitse ja varaustilaisuudessa on tarjolla todellisia timantteja?

Tulevana kesänä NHL:n varaustilaisuus tarjoaa paljon mielenkiintoisia nimiä, joita ykkönen on ehdottomasti nuori kanadalainen Connor McDavid. McDavidista on puhuttu seuraavana todellisena supertähtenä ja sellaiseksi hän on myös kasvamassa. McDavid onkin suorastaan dominoinut Kanadan juniorikaukaloissa Ontario Hockey Leaguessa.

McDavid on viimeisen kahden kauden aikana ollut suvereeni OHL:ssä. Vielä viime kaudella nuorukainen tahkoi 56 ottelussa yhteensä 99 tehopistettä, mutta kehityskaaren näyttäessä suoraan ylöspäin tällä kaudella nakuteltiinkin täysin uudet lukemat. 47 ottelua, 44 maalia, 76 syöttöä ja yhteensä siis 120 tehopistettä. Useat tällaiset lupaukset ovat muuttaneet yksittäisten NHL-joukkueiden historiaa ihan lähivuosina jos mietitään esimerkiksi nimiä: Sidney Crosby, Alexander Ovechkin, John Tavares. Nämä silloiset superlupaukset ovat lunastaneet odotukset, lyöneet seuransa jälleen mukaan NHL:n kärkikahinoihin ja tuoneet joukkueelle täysin uuden keulakuvan.

Jos olisit joukkueesi omistaja tai GM niin haluaisitko voittaa pelejä vaikka pudotuspelijuna olisi mennyt jo vai antaisitko joukkueesi valahtaa NHL:n pohjalle tällaisien kultakimpaleiden takia? Sillä jos jäät NHL:n runkosarjassa viimeiseksi sinulla on 20% mahdollisuus napata ykkösvaraus arvonnasta ja saat vähintään toiseksi korkeimman varausvuoron.

Tällä kaudella on nähty joukkueiden sukeltamisia ja esimerkiksi Buffalo Sabres teki siirtorajalla kauppoja, joilla se selkeästi heikensi joukkuettaan. Tarkoituksellisesti Buffalossa halutaan aikaiset varausvuorot, jotta tulevaisuutta voidaan rakentaa turvallisella tavalla?

NHL:n historian aikana on nähty useita kertoja, kun joukkuetta heikennetään tarkoituksellisesti, jotta saadaan parhaan mahdollisen pelaajan oikeudet omaan organisaatioon. Nykyistä NHL:n varaussysteemiä pitäisi muuttaa jollain tavalla, mutta samalla on todettava, että tämä nykyinen varausjärjestelmä kaventaa NHL:n heikompien ja parhaimpien joukkueiden välisiä eroja. Tiedä sitten onko sekään oikea tapa?