Belgian GP 26.8. – F1 palaa kesätauolta legendaariselle radalle

Belgian GP 26.8. – F1 palaa kesätauolta legendaariselle radalle

Belgian GP ajetaan tulevana viikonloppuna, mikä tarkoittaa samalla sitä, että F1:sten kuukauden mittainen kesätauko on vihdoin tullut päätökseensä.

F1 vietti juuri kuukauden mittaisen kesätaukonsa, mutta nyt tämä ikuisuudelta tuntunut odotus on pian ohi. Moottorit pärähtävät nimittäin huomenna käyntiin Belgian viikonlopun kunniaksi, ja voi pojat miten mielenkiintoisista asetelmista Spahan lähdetäänkään.

Mistä sitä edes aloittaisi.

Moni on varmasti tietoinen siitä, että kuluva kausi tulee olemaan Fernando Alonson toistaiseksi viimeinen F1-sirkuksen mukana. Todennäköisin espanjalaisen uudeksi osoitteeksi on Pohjois-Amerikassa ajettava IndyCar, jossa nähtiin viime viikonlopun aikana todella hurja kolari.

Alonson paikan McLarenilla tulee nappaamaan ensi kaudesta lähtien Carlos Sainz, joka on uudesta työnantajastaan äärimmäisen iloinen. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

F1-maailmasta kuultiin ennen tätä kenties vieläkin suurempi uutispommi, sillä Daniel Ricciardo jättää Red Bullin historiaan ja siirtyy Renault’n kuljettajaksi. Aiheesta lisää tästä. Sen sijaan Red Bullin toisen kuljettajan paikan ottaa ensi kaudesta lähtien Toro Rossolla ajava nuori ja lupaava Pierre Gasly. Kaiken kaikkiaan F1-kuljettajapaletti on tällä hetkellä sepposen selällään ja uusia huhuja ilmestyy päivittäin.

F1:ssä kiehuu muutoinkin kuin kuljettajien toimesta, sillä Force India on pahoissa vaikeuksissa. Lance Strollin isä, Lawrence Stroll, on halukas ostamaan talouvaikeuksissa rypevän tallin itselleen, mutta hän ei ole onnistunut tekemään tätä kahden viikon takarajan sisällä. Täten, jos prosessia ei saada vietyä läpi huomiseen iltapäivään mennessä, Force Indiaa ei tulla näkemään Belgian GP:ssä. Tilanne on ajautunut jo niin pahaksi, että varikolta on poistettu kaikki Force Indiaan viittaava sisältö.

Tilannetta on hidastanut myös se, että Renault, McLaren sekä Williams eivät ole suostuneet siihen, että Force Indian uudet omistajat saavat tallin tähän mennessä keräämät mainostulot ja palkintorahat.

https://twitter.com/SkySportsF1/status/1032565749783691264

Jos et saa twiittiä näkyviin, löydät sen myös täältä.

Legendaarinen Spa ratana – La Source, Eau Rouge…

Circuit de Spa-Francorchamps on yksi kuljettajien ja fanien ehdottomia suosikkiratoja, eikä syyttä. Kyseessä on todella legendaarinen rata, jossa F1:siä ajettiin ensimmäisen kerran vuonna 1950. Toki rata oli tuolloin täysin erilainen, eikä siitä ole jäljellä enää kuin kuusi mutkaa; La SourceEau RougeRaidillon, KemmelLes Combes sekä Blanchimont. Toki näistä erityisesti Les Combes, radan kuudes mutka, on kokenut suuria muutoksia.

Spa on erityinen rata, sillä se pitää sisällään useita korkeuseroja. Rata on nopea (70 % radasta ajetaan täydellä kaasulla) ja siinä on useita teknisiä ja lennokkaita mutkia. Kuskien ehdoton suosikki on Eau Rouge-Raidillon-mutkayhdistelmä, joka on takuuvarmasti myös kaikille F1-faneille tuttu mutka.

Rata alkaa kohtalaisen lyhyeltä pääsuoralta, jonka päästä löytyy La Source -niminen neulansilmä. Matka jatkuu Eau Rougen, Raidillon, Kemmelin suoran kautta Les Combesiin, jota ennen radan toinen sektori alkaa. Lyhyen kiihdytyksen jälkeen tulee radan 10. mutka, Bruxelles, joka on kohtalaisen nopea 180-asteen käännös. Myös mutka 12., Pouhon, on todella tekninen, sillä pitkä vasemman käden käännös ajetaan läpi vain pienellä kaasun nostolla.

Käännökset 13. ja 14. ovat aivan peräjälkeen, kun kuskit lentävät nopean oikea-vasen-yhdistelmän läpi. Kolmossektorilta löytyy taasen legendaarinen urku auki ajettava Blanchemont ja radan viimeinen sikaani. Tässä kohtaa rataa esimerkiksi Max Verstappen on suorittanut uskomattoman komean ohituksen Felipe Nasrista, mitä hollantilainen oli harjoitellut simulaattoripeli iRacingissä.

Jos et saa videota näkyviin, löydät sen myös täältä.

Jos et saa videota näkyviin, löydät sen myös täältä.

Belgian GP 26.8. – voitto jälleen kerran kahden kauppa

MM-tilastoa johtava Mercedeksen Lewis Hamilton ja Ferrarin Sebastian Vettel lähtevät viikonloppuun lähes identtisistä asemista, eikä kumpikaan talli ole Belgiassa ainakaan ennakkoarvioiden mukaan suuri suosikki. Siksi onkin oletettavaa, että voitosta tulevat taistelemaan sekä Hamilton että Vettel, sillä kumpikin talli teki viimeistään Hockenheimissa selväksi, että kyseiset kuljettajat ovat tallien selkeät ykköskuskit.

Ensiksi Kimi Räikköstä kehotettiin luovuttamaan ykkössija Vettelille ja kisan lopussa Valtteri Bottasta kiellettiin yrittämästä ohitusta Hamiltonista. Kuski-asetelmat Mercedeksellä ja Ferrarilla ovat siis kristallin kirkkaat. Tämä on myös ymmärrettävää, sillä sekä Hamilton että Vettel ovat talliensa nopeimmat kuljettajat, jotka ovat keränneet eniten pisteitä.

Kuitenkin, kun F1-sirkus siirtyy Spahan, tarkoittaa se samalla sitä, että Kimi Räikkösen mahdollisuudet voittoon kasvavat. Suuret ne eivät ole vieläkään, mutta Spa lukeutuu suomalaiskuljettajan ehdottomiin suosikkeihin. Tästä kertoo paljon myös vilkaisu tilastoihin. Historian saatossa vain kuusi kuljettajaa on onnistunut nappaamaan Spasta enemmän kuin kaksi voittoa ja Räikkönen on yksi heistä. Jäämies on voittanut Spassa vuosina 2004-07 sekä 2009. Näistä viimeisin on samalla Ferrarin viimeinen voitto Belgian GP:stä.

Kuitenkin on huomioitava, että Räikkösen edellinen voitto F1:stä tuli Australiassa vuonna 2013, joten suomalaisen mahdollisuudet voittoon ovat kaikesta huolimatta minimaaliset. Mikä olisikaan kuitenkaan makeampaa kuin juhlia Räikkösen ensimmäistä voittoa yli viiteen vuoteen juuri legendaarisella Circuit de Spa-Francorchampsilla.

Myös Bottaksella on allaan auto, joka on kykeneväinen nappaamaan yksittäisiä osakilpailuvoittoja. Suomalaisen meno ennen kesätaukoa oli kuitenkin täynnä epäonnea, joten Bottaksen iskukyky on pienoinen arvoitus. Saattaa kuitenkin olla, että loma on tehnyt nastolalaiselle ainoastaan hyvää. Suomalaisen tilannetta kuitenkin hankaloittaa mahdollinen lähtöruuturangaistus, sillä Auto Motor und Sportin mukaan sekä Ferrari että Mercedes ottavat Belgiassa käyttöön uudet moottorin kehitysversiot. Bottas on kuitenkin jo käyttänyt kauden aikana sallitut kolme moottoria, joten suuresta remontista tulee mitä luultavimmin koitumaan suuri sanktio, ja Bottas saattaa hyvinkin startata kisaan lähtöruudukon perältä.

Mielenkiintoa viikonloppuun tuo myös Red Bullin iskukyky ja erityisesti Max Verstappen, joka ajaa kisan ainoastaan 40 kilometrin päästä kotoaan. Red Bull on ottanut käyttöön uuden bensiinin, joka tiputtaa itävaltalaistallien kierrosaikaa Spassa hurjat 0,15 sekuntia.

– Tällä radalla meidän uusi polttoaineemme tiputtaa kierrosaikoja noin 0,15 sekuntia kierroksella. Kun puhutaan ainoastaan siitä, että kyseessä on polttoaineen vaihto, on se merkittävä asia, ExxonMobil Global Motorsportin teknologinen johtaja David Tsurusaki kertoi sarjan virallisilla verkkosivuilla.

Vielä tässä vaiheessa jää kuitenkin ainoastaan nähtäväksi, miten Red Bull pärjää radalla, jossa moottorit näyttelevät suurta roolia.

”B-luokan MM-sarjassa” jälleen tiukkaa

Jos kumpikaan, Ferrari tai Mercedes, ei lähde Belgiaan selvänä ennakkosuosikkina, samaa voidaan sanoa myös F1:sten ”B-luokasta”. Renault’n, McLarenin, Haasin ja Force Indian (jos lupa heltiää) välinen taistelu tulee olemaan jälleen tiukkaa. On myös mielenkiintoista nähdä miten ensi kaudeksi Red Bullille siirtyvä Pierre Gasly suoriutuu, kuten myös kauden ehdoton komeetta, Sauberin Charles Leclerc.

Tällä hetkellä, jos Mercedes, Ferrari ja Red Bull jätetään laskuista pois, johtaa Renault’n Nico Hülkenberg niin sanottua ”B-luokan MM-sarjaa”. Saksalaiskuljettaja on kerännyt kauden ensimmäisellä puolikkaalla 54 pistettä, mutta Haasin Kevin Magnussen on aivan Hülkenbergin iholla. Tanskalaisen pistesaalis on nimittäin 45, vain yhdeksän pistettä vähemmän kuin Hülkenbergillä.

Kaksikon jälkeen on Fernando Alonson vuoro, jonka pistesaldo alkukaudesta on 44. Hän on siis vain pisteen päässä Haas-kuljettajasta. Fanien iloksi keskikastin voimasuhteet ovat auki myös Spassa. Erityisesti kesätauon vuoksi.

Kaikki F1-viikonlopun tapahtumat näet suorana lähetyksenä C Moren kautta!

Lue myös:
Carlos Sainz siirtyy McLarenille – ”Olen ollut fani niin pitkään kuin jaksan muistaa”

Jaa tämä:Aiheeseen liittyvät julkaisut