Argenta Classicissa paljastui nolo huijausyritys – pyöräilyliitto lätkäisi kovat rangaistukset

Argenta Classic 2023 (kuvituskuva)

Argenta Classic -pyöräilykilpailussa nähtiin todella typerä ja nolo huijaus, josta langetettiin nyt kovat rangaistukset.

Kansainvälinen pyöräilyliitto UCI on määrännyt yhdysvaltalaisen Cynisca-tallin urheilujohtajan Danny Van Hauten pitkään toimintakieltoon nolosta huijausyrityksestä.

Outo tapaus nähtiin viime vuonna Argenta Classic -kilpailussa Belgiassa, johon talli oli osallistumassa vaaditun viiden ajajan sijaan vain neljällä kilpailijalla. Tallin viides ajaja ei ollut kilpailupaikalla toisin kuin joukkueen muut jäsenet väittivät. He valehtelivat ajajan olevan mukana, mutta hän ei voisi sairaana osallistua kisaan.

Selitys ei mennyt läpi. Tallille kerrottiin, että heidän ajajansa pääsisivät kilpailuun vain jos kaikki viisi jäsentä tulisivat itse allekirjoittamaan lähtölistan ennen starttia. Van Haute veti tässä vaiheessa epätoivoisen kikan kehiin ja pyysi tallin mekaanikkoa Moira Barrettia pukeutumaan viidenneksi ajajaksi ja käyttämään kasvomaskia, jotta hänen todellinen henkilöllisyytensä ei paljastuisi allekirjoitusvaiheessa. Typerä ja kömpelö yritys ei vähemmän yllättäen tuonut toivottua lopputulosta, vaan UCI:n kurinpitolautakunta otti tapauksen käsittelyynsä.

Koko tempun ideoinut Van Haute sai UCI:ltä rangaistukseksi sakot sekä vuoden 2025 loppuun saakka ulottuvan toimintakiellon. Barrett sai osallisuudestaan toimintakiellon, joka päättyy tämän vuoden syyskuun 1. päivänä.

Van Hauten ohjeiden mukaan toimineet pyöräilijät Anna Hicks, Cara O’Neill, Katherine Sarkisov ja Claire Windsor selvisivät pelkällä huomautuksella. Cynisca-talli puolestaan sai osallistumiskiellon seuraavaan kilpailuun, johon talli on ilmoittautunut. Lisäksi tallille annettiin sakot.

Sakkorangaistusten suuruutta ei paljastettu.

Tsekkaa myös: Veneen kippaus kävi todella lähellä SailGP:n kisassa – “Se oli aika iso virhe”