Ampumahiihto on optimointia – “Jos syke laskee liian alas, se tärisyttää koko ukkoa.”

ampumahiihto

Pallomeren #Pelipaikoilla-podcast sai tällä viikolla jälleen upean vieraan, kun Suomen maajoukkueen ampumahiihtäjä Jaakko Ranta kävi keskustelemassa omasta lajistaan ja alkavan kauden kuvioista.

Podcastin vieraana maajoukkueen ampumahiihtäjä Jaakko Ranta

#Pelipaikoilla-podcast toteutti tällä viikolla jakson ampumahiihdosta ja vieraaksi saapui yksi lajin lupaavimmista suomalaisnimistä Jaakko Ranta. Ensimmäisiin olympialaisiinsa tähtäävä Jaakko on ollut yli 10 vuotta lajin parissa ja päässyt edustamaan myös maajoukkuettamme viimeisinä kahtena vuotena. Matkalle on mahtunut myös nuorten Europaan mestaruus ja ensimmäiset maajoukkuetason kokemuksetkin ovat jo ehtineet kertyä.

Ampumapaikalla ei saa viivytellä liian kauan

Mielenkiintoista keskustelua kuullaan ampumapaikkojen rytmittämisestä. Ranta avaakin asiaa avaamalla ihmisen fysiologisia heikkouksia lajin suhteen.

Mainos alkaa:

– Silmä ei toimi rasitustilanteessa niin hyvin. Jos tähtäys venyy yli kolmeen sekuntiin, niin näkökyky hämärtyy ja kontrasti ei ole niin hyvä.

– Jos (syke) laskee liian alas, niin sydän rupeaa lyömään vähän voimakkaammin ja harvemmin. Tää aiheuttaa sitten tärinää ja se tärisyttää ukkoa.

Ampumapaikalla onkin hyvä viettää optimiaika. Liiallinen hätäily johtaa sakkokierroksiin, liiallinen hienosäätäminen puolestaan tuo fysiologiset haasteet urheilijalle. Kilpailussa onkin ennemmin kyse tasapainoisesti suorittamisesta eikä voittaja usein olekaan nopein ampuja tai nopein hiihtäjä, vaan se, jolla paketti on parhaiten kasassa.

Fluorikielto tuo muutoksia jo ensi kaudelle

Mielenkiintoinen tulevaisuuden seikka on voiteluun käytettävien aineiden kielloissa. Niin sanottu fluorikielto tuo nimittäin osaltaan muutoksia voiteiden tuottamisessa käytettävien ainesosien sääntöihin ja näinpä nykyiset voiteet eivät ole enää sallittuja kaudella 2021-2022.

–  Kyllä se on semmonen mielenkiintoinen ja spekulaatiota aiheuttanut asia ja tulee kyllä tulevaisuudessa sitten varmasti vaikuttamaan lajiin, pohdiskelee Ranta lajin tulevaisuuden kuvioita.

Omat tavoitteet Maailmancupissa ja olympialaisissa

Kysyttäessä mitä tavoitteita Rannalla on tulevalle kaudella, on tähtäimessä kaksi asiaa. Tavoite on päästä takaa-ajokilpailuihin mukaan sekä kerätä ensimmäiset Maailmancupin pisteet. Pidemmällä tähtäimessä ovat uran ensimmäiset olympialaiset.

Paljon mielenkiintoista asiaa huippu-urheilusta, ampumahiihdosta sekä maajoukkuetoiminnasta sisältävän jakson pääset kuuntelemaan Spotifyssa, SoundCloudissa ja Apple Podcastsissa alla olevista linkeistä.

Spotify: https://open.spotify.com/episode/345uxFVTbMpHZUlAnbLbdf?si=GsnYW2RJQp6ITQj5bX3TbQ

SoundCloud: https://soundcloud.com/pelipaikoilla/vieraana-maajoukkueen-ampumahiihtaja-jaakko-ranta

Apple Podcasts: https://itunes.apple.com/fi/podcast/pelipaikoilla-podcast/id1449480994?mt=2

Kuuntele myös aiemmat lähetykset

Pallomeren Pelipaikoilla-podcastin aiemmat lähetykset löydät kätevästi TÄÄLTÄ.

Pallomeri.net -sivustolta löydät päivittäin kaikki urheilumaailman päivän kuumimmat puheenaiheet sekä urheilu-uutiset poimituista eri lähteistä. Urheilu-uutisten lisäksi ilahdutamme lukijoitamme päivittäin ilmestyvillä hauskoilla videoilla, mahtavilla kilpailuilla sekä muulla urheiluaiheisella sisällöllä.