Ammattigolfarin arkea – osa 2: Aina ei mene niin kuin elokuvissa

Ammattigolfarin arkea osa2 Peter Puhakka / Pallomeri.net

Ammattigolfarin arkea -juttusarjassa seurataan Peter Puhakan matkaa golfammattilaisena. Tällä viikolla ”Puhis” kertoo jo hieman syvemmin ajatuksiaan pelaamisesta.

Ammattigolfarin arkea – osa 2: Aina ei mene niin kuin elokuvissa

Helou! On aika toiselle kirjoitukselle ja yritän raapaista hieman pintaa syvemmälle. Tällä kertaa joudumme hakemaan fiiliksiä ja pohdintaa hieman negatiivisen kautta, mutta minkäs teet kun aina ei peli kulje. Koitan käydä hieman läpi vuoden ensimmäisiä kisoja ja sitä, mitä kulkee pelaajan mielessä pitkin matkaa.

Oma kilpailukalenteri on talven aikana melko hiljainen. Yksi muutos tähän on kuitenkin Nordic Leaguen Winter series. Tässä talvisarjassa pelataan yhteensä neljä kisaa suhteellisen nopeaan aikatauluun. Lisäksi halusin pelata kaverini kanssa Euroopan ammattilaisjärjestön järjestämän parikilpailun lämmittelyksi ennen näitä ”varsinaisia” kisoja. Tämä tarkoitti viittä kolmen päivän kilpailua kuukauden sisään. Tämä saattaa jollekkin kuulostaa vähältä, mutta valmistautumisten kanssa tahti on jopa hektinen.

Positiivinen startti

Parikilpailussa parinani oli ystäväni Niklas Dahlgren ja tarkoituksemme oli teroittaa kaikki mahdollinen kisaruoste pois elimistöstä ennen varinaista talvisarjaa. Samalla oli myös mahdollisuus tehdä hieman kahvirahaa mukaan kuluja kattamaan. Pääsimme kahden kierroksen jälkeen cutista ja jäimme 120 parin joukossa sijalle T43. Sijoitus ei ollut kummoinen ja pelimme oli ajoittain hyvinkin tehotonta, mutta silti tämän jälkeen fiilis ainakin itsellä oli toiveikas ja luottavainen. Urheilussa tulos ja fiilis eivät aina kohtaa, ja tämän kisan jälkeen fiilis oli se, että paljon parempaan suoritukseen on hyvät mahdollisuudet ja tulos laahaa hieman perässä.

Tästä matkamme jatkui kohti PGA Catalunyan kenttää ja kahta pelattavaa kisaa tällä areenalla. Pidän kentistä todella paljon ja odotin näitä kahta kisaa suurella innolla. Ensimmäisessä kilpailussa osoitin hyvää otetta peliin kirjaten ensimmäisen kierroksen tulokseksi 68(-2). Toisella kierroksella pelasin myös todella varmaa kierrosta aina väylälle numero 14 asti. Tässä vaiheessa tein yhden huonon ratkaisun lyönnissä ja päädyin tekemään väylälle tuplabogin. Perään vielä pari paniikinomaista bogia ja kierros päätyi tulokseen 76(+4). Pääsin cutista ja tuota loppusähellystä lukuun ottamatta olin hyvin ohjaksissa kiinni ja pelissä oli enemmän positiivista kuin huonoa. Viimeinen kierros sujui hyvällä perussuorituksella tulokseen 69(-1) ja sijoitus oli muistaakseni T31. Tässä vaiheessa usko pelkästään parempiin suorituksiin oli vahvana.

Ei se aina mene niinkuin elokuvissa

Toinen kilpailu samoilla kentillä menikin sitten aivan penkin alle. Tuloksen tekemisestä ei ollut mitään hajua ja kummatkin kierrostulokset menivät reilusti yli parin. Tästä seurauksena tietysti missattu cut. Kilpapelaajalle missattu cut eli kisan jääminen kahteen kierrokseen on erittäin hirveää. Rahaa edes kisamaksujen takaisin saamiseen ei ole tulossa ja pelissä on ollut paljon parannettavaa.

Vaikeutena mentaalipuolella on tietysti liika itsensä arvottaminen pelien kulkemisen mukaan. Jos pelaat hyvin, kaikki on hyvin. Jos taas peli ei kulje niin päivät saattavat alkaa tuntua melko raskailta. Tämä on osittain tietysti aivan loogista kilpaurheilijoille ja varsinkin hyvistä suorituksista pitää tuntea itsensä hyväksi. Huonot päivät taas pitää pystyä unohtamaan mahdollisimman nopeasti. Pelitaito ei katoa muutamassa päivässä mihinkään ja fokus pitää saada oikeisiin asioihin. Mielen voimaa tässä lajissa ei voi ikinä arvostaa tarpeeksi. Jos koet olevasi hyvä pelaaja, pelaat yleensä parempia tuloksia. Jos epävarmuus hiipii peliin ja sitoutuminen lyönteihin ei ole 100%, sen näkee tuloksista välittömästi.

Kaksi kisaa neljästä oli siis tässä vaiheessa pelattu ja edessä oli maisemanvaihto. Kilpailut olivat alkaneet hieman mollivoittoisesti sijoitusten suhteen, mutta suurempia hätätilanteita ei ollut. Huonohkot tulokset olivat oman analyysin mukaan muutaman asian summasta johtuvaa lumipalloefektiä. Oli vielä kaksi kisaa aikaa näyttää omaa osaamista ja tehdä reissusta loistava.

Jätän näiden kisojen puinnin seuraavaan tekstiin. Kisat on jo pelattu, mutta on kiva käydä fiiliksiä ja analyysejä pelistä läpi hieman osissa. Istun tällä hetkellä lentokoneessa matkalla takaisin Espanjaa, jossa on tarkoitus treenata vielä hieman reilu kuukausi ennen kotimaan kisoja.

Toivottavasti nautitte tekstistä, ensi viikolla lisää analyysiä kilpaurheilijan elämästä kilpailujen keskeltä.

Puhis

Aikaisempi blogiteksti:

Ammattigolfarin arkea – osa 1: Kuka ihmeen Peter Puhakka?