Ammattigolfarin arkea – osa 1: Kuka ihmeen Peter Puhakka?

blogi Peter Puhakka golf / Pallomeri.net
blogi Peter Puhakka golf / Pallomeri.net

Moi kaikille! Nimeni on Peter Puhakka – monet kutsuvat myös Puhikseksi. Pelaan ammatikseni golfia ja nyt olisi tarkoitus päräyttää aluille blogi, jota voit aina jatkossakin lukea Pallomeri.net-sivustolta. Esitelläänpä ensin, kuka oikein olen.

Olen 25-vuotias pelimies Tuusulasta. Tavoitteeni on pelata European Tourilla ja tässä blogissa avaan ajatuksiani ja matkaani siitä, mitä tapahtuu kilpaurheilijan elämässä ennen menestystä ja mammonaa.

Olen nyt pari vuotta pystynyt pelaamaan Suomen kiertueella kärjen tasolla, mutta matkaa huipulle on vielä. Parhaimpina meriitteinä mainittakoon Finnish Tourin ranking-nelonen kaksi kertaa, sekä samaiselta kiertueelta löytyvä yksi voitto. Myös SM-mitaleita on kertynyt neljä, joista kolme  on kultaisia. Pohjoismaiden kiertueella, Nordic Leaguella, on tullut yksi kakkossija ja muutama muu ”ihan ok”-sijoitus.

Kohti European Touria!

Näistä lähtökohdista lähdetään siis ponnistelemaan paremmille kiertueille. Tourien tasosta voin kertoa sen verran, että Euroopassa European Tour on kaikista korkein taso, jolla voi pelata. Sen jälkeen tulee Challenge Tour, jonka kisoja olen päässyt kaksi kertaa pelaamaan Suomessa. Näiden jälkeen seuraava taso on niin sanotut satelliittikiertueet, kuten esimerkiksi Pohjoismaissa pelattava Nordic League tai Keski-Euroopassa pelattava Alps Tour.

Näiltä kiertueilta koko kauden viisi parasta golfaria saavat pelata Challenge Tourilla seuraavana vuonna.

Finnish Tour ja muut kansalliset pienemmät kiertueet lasketaan minitourien kastiin, josta suoraa pääsyä Challenge Tourille ei ole. Yksi tapa päästä isommille kiertueille on myös mennä Euroopan Tourin karsintoihin, jotka pidetään joka syksy. Karsinnoissa on kolme vaihetta ja viimeisen vaiheen parhaat saavat kategorian Euroopan kietueelle.

Tällä hetkellä olen Barcelonan lähettyvillä pelaamassa Nordic Leaguen talvisarjan kisoja ja niistä kerron seuraavissa teksteissä vähän enemmän. Mitään kultajuhlaa tämä rupeama ei ole ollut. On mukava käydä läpi koko settiä hetken päästä ja avata sitä, miltä tuntuu kun kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan.

Tänään kentän paras, huomenna huonoin?

Talveni olen muuten viettänyt Malagan seudulla ja harjoitellut Lauro Golfin kentällä. Ensimmäinen prioriteetti tässä lajissa pärjäämiselle on kokovuotinen ruoholla treenaaminen. Hallissa harjoittelu on vain oikean pelaamisen simulointia ja jossain vaiheessa kehitykseen tulee seinä vastaan. Mitään takuutahan tämä ruoholla olo ei kehittymiselle vielä anna. Tässä vaiheessa olen vasta samalla viivalla kuin kaikki muutkin huipulle pyrkivät. Nyt pitäisi vielä osata tehdä oikeita asioita tarpeeksi paljon, jotta ovet alkavat avautumaan.

Lajina tämä eroaa monesta siinä mielessä, että suorituksen taso harvoin on sitäkään vertaa vakio kuin monessa muussa urheilussa. Tottakai kaikissa hyppäyksiä ylös ja alas tulee, mutta golfissa ei ole tavatonta olla ensimmäisenä päivänä kentän paras pelaaja ja toisena päivän oletkin yhtäkkiä sadan pelaajan huonommalla puolella.

Voiko näin käydä esimerkiksi pikajuoksussa? Mentaalinen puoli ja monet satunnaiset ja vähemmän satunnaiset tekijät ovat mukana joka hetkessä. Myöskin oman pelin solmut voivat aueta lähes taianomaisesti ja kierrostulokset madaltuvat silmänräpäyksessä. Toiseenkin suuntaan on yhtä helppo ajautua.

On vaikea sanoa mitään realismia siitä, kuinka kaukana tai lähellä tiettyä tasoa olisi. Tietysti kierroskeskiarvot kertovat faktuaalisesti kaiken olennaisen, mutta tähän lopputulokseen johtavat syyt ovat monesti vaikeammin selitettävissä. Yritän selittää teille sen, mitä tapahtuu urheilijan pääkopan sisällä jokapäiväisessä tekemisessä – ja mitä tämä jokapäiväinen tekeminen ylipäätään on.

Tässä pieni kurkistus omaan maailmaani ja seuraavissa teksteissä koitetaan päästä jo pintaraapaisua syvemmälle.

Rock rock!