HäSa: Alpo Suhonen lataa kovaa tekstiä NHL-ajoistaan – ”Roskakorista saattoi löytää tämän tästä tyhjiä efedriinipulloja”

Alpo Suhonen / Pallomeri.net

Alpo Suhonen muisteli Hämeen Sanomien haastattelussa NHL-aikojaan ja antoi muun muassa varsin rajuja lausuntoja sen ajan dopingkulttuurista.

Alpo Suhonen teki päivälleen 20 vuotta sitten komeaa kiekkohistoriaa, kun hänet palkattiin Chicago Blackhawksin päävalmentajaksi ja hänestä tuli liigan historian ensimmäinen eurooppalainen pääluotsi.

Hämeen Sanomat haastatteli Suhosta vuosipäivän kunniaksi, eikä hänellä ollut erityisen mairittelevaa kerrottavaa perinteikkään seuran toiminnasta. Blackhawksin omistaja Bill Wirtz johti tuolloin seuraa täysin erilaisella otteella kuin hänen poikansa Rocky, joka lopulta loi Blackhawksista modernin dynastian.

Mainos alkaa

– Olen sanonut aiemminkin, että ei sinne olisi kannattanut edes mennä. Seura ilmoitti toiveekseen, että seuraa alettaisiin saneerata, mutta lopulta muutoshalua ei oikeasti ollutkaan. Esimerkiksi osa pelaajista koki, että meidän tekemämme harjoitukset olivat liian vaikeita ja joukkueessa oli paljon sarjajyriä ja poliiseja. Sittemmin goonit ovat kadonneet NHL:stä. Ei se ollut aikaa, jolloin olisi arvostettu taitoa tai olisi ymmärretty pelaajaprofiileista oikein mitään. Valmentajan rooli oli vain olla penkkivalmentaja, Suhonen toteaa haastattelussa.

Suhonen joutui pahaan välikäteen, kun seura halusi muutosta, mutta samalla vastusti sitä.

– Ei siellä oikein ymmärretty mitä tarkoittaa harjoitusprosessi tai pelaajan kehittäminen. Siellä ajateltiin, että ei pelaajia tarvitse kehittää kun he pelaavat jo NHL:ssä. Omistajaportaasta vanha Wirtz yritti vastustaa kaikkea ja se päättyi sitten pattitilanteeseen. Sain pahan burnoutin ja lääkärit määräsivät minut vuoden sairauslomalle testien jälkeen, Suhonen sanoo.

Suhosen mukaan joukkueessa oli todellinen päihdeongelma ja dopingiakin käytettiin surutta, mutta NHL:ssä pidettiin yllä vahvaa kulissia näiden asioiden suhteen.

– Monet pelaajat kielsivät niihin aikoihin ongelman olemassaolon, mutta 20 vuoden jälkeen moni on muistanutkin sen ajan toisella tavalla. Pelaajien loungesta saattoi löytää tämän tästä roskakorista tyhjiä efedriinipulloja, Suhonen lataa.

NHL ei ole tänä päivänäkään sitoutunut maailman antidoping-järjestön WADA:n sääntöihin. NHL:n omaa testausjärjestelmää on kritisoitu aivan liian lepsuksi.

Vielä tammikuussa hyvissä asemissa ollut Blackhawks ajautui loppukaudesta syöksyyn ja kausi jäi Suhosen ainoaksi Blackhawksissa.

Tsekkaa myös: Naomi Osaka laittoi historiankirjat uusiksi – tienasi viime vuonna enemmän kuin kukaan naisurheilija koskaan aiemmin


Joukkueet: