Ammattigolfarin arkea – osa 9: Alastaron Finnish Tour -kisa takana

osa9 Finnish Tour Peter Puhakka / Pallomeri.net

On aika jälleen laittaa ajatuksia tekstin muotoon. Puhis kertoo tuoreimmassa blogissaan, kuinka Alastaron Finnish Tour -kisa kulki ja mitä jäi käteen.

Haudi,

Viikonloppuna pelattiin Suomessa Finnish Tourin toinen osakilpailu ja omalta osalta suoritus oli jo paljon positiivisempi kuin ensimmäisessä kisassa. Pääsin lähtemään viimeiseen kierrokseen jaetulta kärkipaikalta ja tämähän ei ole se maailman huonoin tilanne lähteä pelaamaan. Viimeistely kuitenkin ontui ja sijoitus tippui lukuun T11. Tulokset olivat 73-72-78. Fiilis pelistä on paljon positiivisempi tällä hetkellä ja joukkoon mahtui paljon hyviä hetkiä kisan varrella. Kaksi ensimmäistä päivää pallonlyöminen oli riittävällä tasolla ja lähipelikin toimi hyvin. Kenttänä Alastaro, jossa pelasimme, on haastava. Kuiva ja pomppiva kenttä loi mahdollisuuksia, mutta kummallakin puolella vaanivat metsät olivat armottomia rankaisemaan huonoja lyöntejä. Ainakin omasta näkökulmasta tämä on yksi vaativimpia kenttiä tiilyöntien osalta.

Treenit ennen tätä kisaa sujuivat hyvin ja se näkyi itseluottamuksen kasvamisena varsinkin kahdella ensimmäisellä kierroksella. Lyönnit lähtivät halutulla tavalla ja pelaamisesta tulee näin paljon helpompaa. Ensimmäinen päivä oli pelaamisen osalta kaikkein paras, vaikkakin pari huonoa väylää tekivät tuloksesta vähän heikomman kuin toisena päivänä. Mikä sitten voi muuttua näiden päivien välillä ja miksi tässä lajissa taso voi vaihdella niin paljon? Suuri osa pelistä on vanhan viisauden mukaan pään sisässä. Tähän on helppo aina palata ja yrittää selvittää, mikä ajattelussa muuttui kierrosten aikana. Viimeisenä päivänä, kun pelissä oli taas pieniä oikuttelun merkkejä, tekemisestä tuli hiukan pakottavaa. Tämä ei ikinä ole hyvä tilanne golfia pelatessa. Väkisin ei saa mitään aikaiseksi ja oravanpyörä on valmis. Lyönnit ovat huonompia, jonka takia lähipelin pitäisi olla samassa suhteessa parempaa. Tämän takia putitkaan eivät uppoa niinkuin yleensä. Kokoaikainen taistelu ei tee pelistä hyvää eikä vapautunutta. Tästä pitää ottaa opit talteen ja ensi kerralla olla parempi.

”Jos saa raavittua ripulistakin käyttiskamaa”

Lyöminen vaikuttaa psyykkeeseen ja päinvastoin. Jos lähtee huonosti, on vaikeampi tsempata itsensä pelaamaan hyvin. Jos taas fokus ei ole kunnossa, parhainkaan tekniikka ei saa tulosta aikaiseksi. Pohjimmaisen syyn selvittäminen on tästäkin syystä vaikeaa ja usein kummatkin osat ovat jollain tavalla syyllisiä. Omasta mielestäni silti ajattelun kirkastaminen ja hyvien rutiinien luominen on tällä hetkellä/tasolla tärkeämmässä roolissa. Jokaisella tulee heikkoja päiviä ja niistä pitää selvitä parhaansa mukaan. Kuitenkin parhaat pelaajat pelaavat huonoillakin lyönneillä paremmin kuin moni parhaimmillaan. Tämä on mielestäni hyvän fokuksen ja ajattelun ansiota. Jos saa raavittua ripulistakin käyttiskamaa niin silloin aletaan olla psyykkisesti asian ytimessä. Tässä vaiheessa jäljelle jäisi enää lyöntien kuntoon laittaminen. Huonoja lyöntejä tulee aina, mutta tarpeeksi hyviä riittää jo yllättävän pitkälle. Teknisesti lyönti ei ikinä voi olla täydellinen, koska täydellinen on golfissakin niin suhteellinen käsite. Tietyt elementit kun ovat kunnossa, niin silloin mahdollisuudet ovat jo rajattomat.

Tästä eteenpäin aionkin siis jatkaa jo kerrottua linjaa, eli lyöntejä treenataan paljon kentällä ja omilla palloilla. Tällä tavalla muistijäljet hyvistä ovat paljon voimakkaammat ja robottimainen kasa-ammunta jää vähemmälle. Määrällisesti enemmän kosketuksia tulee otettua harjoitusgriineillä ja tatsin parantaminen griinit ympärillä ja wedge-lyönneissä on tärkeää. Lyhyet lähestymiset pitää saada paremmin mittoihin ja lähilyönnit lähemmäs reikää. Tällä tavoin mahdollistaisin itselleni enemmän birdieitä ja vähemmän bogeja. Suunnitelmana ihan toimiva, jos haluaa pelata golfia paremmin?

Alastaron kentälle isot posit

Tähän väliin täytyy vielä kehua Alastaron kenttää. Meille tämä kisa oli kalenteriin uusi ja olin vain kerran aikaisemmin pelannut kyseisellä kentällä. Kilpailun pelaamiseen tämä on yksi parhaita kenttiä, joita olen itse pelannut. Toivon kovasti, että täällä pelataan myös tulevaisuudessa. Tällä kentällä ei pärjää huonolla pelaamisella tai hyvällä tuurilla. Huonot lyönnit ovat lähes välttämättä huonoissa paikoissa ja pelisilmää pitää olla koko ajan, jotta välttää kaikki vaarat. Bunkkereissa hiekka oli jopa ärsyttävän pehmeää ja ne pelasivatkin selkeästi esteinä. Rankka talvi oli rokottanut griinejä jonkin verran, mutta kenttä oli saatu hyvinkin pelattavaan kuntoon ja tästä ei jäänyt yksikään lyönti kiinni. Sopiva sekoitus hyökättäviä väyliä ja paikkoja, jossa pitää olla tarkkana ettei vaan kävis mitään!

Finnish Tour jatkuu Peuramaalla

Seuraavan kerran pelaamme parin viikon päästä Peuramaalla. Tämä baana on kuulunut kisakalenteriin jo tovin verran, joten todennäköisesti kauheita ylläreitä ei ole odotettavissa. Kenttä on yleisesti aina huippukunnossa ja liukkaat griinit tulevat toivottavasti tänäkin vuonna tuottamaan hieman vaikeuksia meille pelaajille. Muutenkin kesän lähestyessä alkaa olla mukava päästä treenaamaan kunnon pinnoille. Harjoittelusta tulee heti todella paljon mielekkäämpää, kun griinit ovat kunnossa ja pallo käyttäytyy chipeissä ja puteissa niinkuin pitääkin. Kelitkin ovat suosineet, joten suunta kesää kohti lähestyttäessä on oikea!

Tässä aikaisemmat Peter Puhakan ammattigolfarin arkea -blogitekstit:

Ammattigolfarin arkea: Puhiksen matkassa – osa 1: Kuka ihmeen Peter Puhakka?

Ammattigolfarin arkea: Puhiksen matkassa – osa 2: Aina ei mene niin kuin elokuvissa

Ammattigolfarin arkea: Puhiksen matkassa – osa 3: Golf is a momentum game

Ammattigolfarin arkea: Puhiksen matkassa – osa 4: Mikä golfissa on tärkeintä?

Ammattigolfarin arkea: Puhiksen matkassa – osa 5: Rutiinit yksinkertaisiksi – ajatukset selkeiksi

Ammattigolfarin arkea: Puhiksen matkassa – osa 6: Mistä syntyy hyvä chippi?

Ammattigolfarin arkea: Puhiksen matkassa – osa 7: Kauden ensimmäinen Finnish Tour -kisa takana

Ammattigolfarin arkea: Puhiksen matkassa – osa 8: Lumisade ja golf eivät ole se paras yhdistelmä