Accuscoren MM-ennakko: Unkari – Suomi – tässä parhaat pelivalinnat otteluun

Unkari Saksa Leijonien Leijonat Jukka Jalonen Suomi Kanada
Kuva: Getty Images

Leijonien MM-kisaurakka jatkuu lohkovaiheen viidennessä ottelussa, jossa vastaan asettuu eksoottinen Unkari. Edellisen kerran Suomi kohtasi Unkarin MM-tasolla vuonna 2016, jolloin tuloksena oli 3-0 voitto. Perjantaina klo 16:20 alkavassa ottelussa on yllättävän kovat panokset, sillä Unkari taistelee putoamista vastaan ja Suomen on saalistettava pisteitä varmistaakseen jatkopaikkansa. 

Suomen turnaus on sujunut tähän mennessä varsin kehnosti, kun tuloksena neljän ottelun jälkeen on kaksi voittoa, yksi tappio voittolaukauksilla ja yksi tappio varsinaisella peliajalla. Lohkovastustajista kovimmat eli Ruotsi ja USA on jo kohdattu, mutta tuloksena näistä oli ainoastaan Ruotsilta nipistetty yksi piste. Saksa kaatui vaikeuksien jälkeen 4-3 ja myös Ranskan kanssa Suomi oli ajoittain hätää kärsimässä. Lopulta Leijonat onnistui kairaamaan voiton lukemin 5-3, mutta otteet jättivät jälleen reippaasti parannettavaa, kun varsinkin ottelun alku oli äärimmäisen tahmea.

Vastaan perjantaina luisteleva Unkari on lähtökohtaisesti lohkon heikoin joukkue, mutta yllätti juuri Ranskan jatkoajalla lukemin 3-2. Muista otteluista on tullut huolella tukkaan, kun sekä USA että Ruotsi naulasivat taululle lukemat 7-1 ja Tanskakin 3-1. Ruotsi ja USA pitivät Unkarin täysin pihdeissään: laukaukset maalia kohden menivät Ruotsille 51-9 ja USA:lle 50-14. Ruotsia vastaan Unkari ei laukonut 2. tai 3. erän aikana kertaakaan kohti maalia. Suomelle Unkarin pitäisi siis olla pelkkä suupala.

Unkarin joukkue koostuu lähinnä kotimaan, Romanian tai Itävallan sarjan pelaajista. Näistä Itävallan ICEHL on kovatasoisin, mutta ei kuulu Euroopan kärkisarjoihin. Laatupelaajia Unkarilla riittää vain yhden käden sormilla laskettavaksi: Oulussa kiekko-oppinsa saanut ja Liigassa yli 400 ottelua tahkonnut Balazs Sebok sekä vastaavasti ruotsalaisen Linköpingin kasvatti, myös KooKoon paidassa ihastuttanut Vilmos Gallo kuuluvat joukkueen eliittiin. Lisäksi Unkarin joukkueesta löytyy tuttu nimi, Janos Hari, jonka monet muistavat visiiteistään HIFK:n ja Pelicansin riveissä – kummoisia tehoja ei Hari Suomessa iskenyt, mutta Itävallan liigan unkarilaisjoukkueessa Fehervarissa peli on kulkenut.

Lähtökohtaisesti Suomi on Unkaria kliseisesti valovuoden edellä ja jälleen kerran Jukka Jalosen miehistöllä on paikka kasvojen pesuun muutaman nihkeän ottelun jälkeen. Kotiyleisöä rauhoittaisi suurinumeroinen voitto ja varsinkin NHL-vahvistuksilta Mikko Rantanen, Kaapo Kakko ja Kasperi Kapanen odotetaan maalihanojen avaamista. Ainoastaan voitto kelpaa Unkarin tasoista joukkuetta vastaan. 

Accuscoren simulaatiot vs Coolbet kertoimet

Accuscoren simulaatioissa Suomi on – tietenkin – täysin ylivoimainen suosikki peittoamaan Unkarin. Suomen varsinaisen peliajan voiton todennäköisyys on noin 95%, tasapelin 3% ja Unkarin voiton noin 2%. Simulaatioissa Suomi iskee keskimäärin viisi maalia Unkarin verkkoon ja Unkari jää selkeästi alle yhden osuman – parhaimmillaankin Unkari heiluttaa simulaatioissa verkkoa yhden kerran. Ottelun todennäköisin lopputulos simulaatioissa on Suomelle 0-5 ja ottelussa jäädään alle 6.5 maalin noin 60% todennäköisyydellä. Coolbet tarjoaa Suomen 0-5 voitosta kertoimen 7.10 ja kohteesta alle 6.5 maalia kertoimen 1.96.

Pelaajista todennäköisimmin maalin iskee Suomen Mikko Rantanen, jonka keskiarvo simulaatioissa on peräti 0.70 maalia. Vastaavasti pisteitä Rantanen nakuttaa 1.72 pisteen keskiarvolla. Todennäköisesti vähintään pisteen ottelussa saalistavat myös Teemu Hartikainen (66%), Sakari Manninen (65%), Mikko Lehtonen (58%) sekä Kaapo Kakko (56%). Coolbet tarjoaa Mikko Rantasen maalista kertoimen 1.70 ja vähintään kahdesta pisteestä kertoimen 1.65.