Accuscoren MM-ennakko: Suomi – USA – simulaatio paljastaa ottelun ylikertoimet

lohkot Suomi Leijonien otteluohjelma Leijonat MM-finaali lohkot
Kuva: Getty Images

Vuoden 2023 jääkiekon MM-kisat avataan perjantaina 12.5. kahdella ottelulla, kun Tshekki ja Slovakia kohtaavat B-lohkon avausottelussa Riikassa ja Tampereella pelattavan A-lohkon korkkaavat puolestaan Suomi ja Yhdysvallat. Ottelut alkavat klo 16:20. Accuscoren ennakossa perataan ottelun asetelmat ja todennäköisimmät lopputulokset simulaatioiden perusteella.

Kokoa oma fantasyjoukkue MM-kisoihin – voita VIP-lippu MM-finaaliin!

Suomi lähtee kotiturnaukseensa ensimmäistä kertaa historiansa aikana suurena ennakkosuosikkina. Suomen maailmanmestaruuden kerroin on noin 2.60 eli selkeästi pienin, kun seuraavana tulevat Ruotsi ja Kanada saavat kertoimet 4.40 ja 4.50. Enää Suomi ei pääse pelaamaan paineettomasti altavastaajana vaan lähtökohtaisesti jokaisessa ottelussa Leijonat on ennakkosuosikki.

Avausottelu Yhdysvaltoja vastaan tulee Suomen kannalta otolliseen aikaan, sillä amerikkalaiset eivät ole ehtineet pelata tai harjoitella yhdessä oikeastaan lainkaan. Suurin osa Suomen joukkueesta puolestaan on hionut kuvioita ja lämmitellyt tai lepuuttanut lihaksiaan jo useamman viikon ajan. Tällä kertaa voidaan myös ilman värilaseja todeta Suomen joukkueen olevan jopa laadukkaampi kuin USA:n.

USA lähetti kisoihin todella nuoren, kokemattoman mutta varmasti nälkäisen joukkueen. Takavuosien kaltaisia kisaturistinippuja ei enää ole nähty ja joukkue koostuukin motivoituneista pelaajista, joilla on paljon taustaa juniorimaajoukkueista. Ehdottomana ykköstähtenä häärii Buffalo Sabresin monipuolinen hyökkääjä Alex Tuch, joka nakutteli yli piste-per-peli tahdissa 79 pinnaa NHL:n runkosarjassa. Tuchin lisäksin NHL-tason pelaajia ovat ainakin Vancouverin Conor Garland (81. 17+29=46), Chicagossa jälleen NHL:n makuun päässyt Anders Bjork (13. 2+6=8) sekä Tampa Bayssä jykevästi luutinut Nick Perbix (65. 5+15=20). Kokenutta kalustoa edustavat yli 800 NHL-ottelun ja kahden Stanley Cupin Nick Bonino, joka on kuitenkin kärsinyt pahoista loukkaantumisista sekä T.J. Tynan, jolla on takana 10 kautta AHL-kiekkoa lähes piste-per-peli tahdissa.

Myös USA:n maalivahtikalustosta löytyy aimo annos NHL-kokemusta. Maalivahtikolmikkoon kuuluvat Pittsburgh Penguinsin varavahti Casey DeSmith sekä Los Angeles Kingsin Cal Petersen, joka on viime aikoina viihtynyt lähinnä AHL:n puolella. Bostonin yliopistossa vakuuttavasti pelannut ja Chicagon varaama Drew Commesso saattaa kuitenkin kiilata kokeneemman kaksikon ohi, sillä esiintyminen Olympialaisissa oli vakuuttava.

Myöskään Suomen joukkue ei pullistele NHL-tähdillä, supertähtitason Mikko Rantasta lukuun ottamatta. Rantanen on kisojen valovoimaisin pelaaja ja muodostaa kivikovan ykkösnyrkin Sakari Mannisen ja Teemu Hartikaisen kanssa. Taustatukea hyökkäyspäähän antavat SHL:n piste- ja maalipörssin voittanut Antti Suomela sekä Rangersissa jälleen aimo harppauksin kehittynyt Kaapo Kakko. Suomen joukkue on jälleen erittäin tiivis ja kurinalainen, ja vaikka isoimmat nimet puuttuvat, löytyy ratkaisupotentiaalia myös alemmista ketjuista. Puolustuksen vuorenvarmoja suorittajia ovat Atte Ohtamaa, Olli Määttä sekä jälleen huippukauden pelannut kiekollisena huikean tehokas Mikko Lehtonen. Varsinkin ylivoimalla Lehtonen on avainroolissa ja muodostaa Mikko Rantasen kanssa pelottavan dynaamisen ylivoimakaksikon. Maalin suulla Yhdysvaltoja vastaan MM-kisadebyyttinsä tekee juuri Ruotsin mestaruuden voittanut Emil Larmi, joka valittiin myös SHL:n pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi.

Suomi-USA-ottelun katsominen on kotisohvilla helppoa, sillä MTV3 välittää taiston suorana lähetyksenä ennakkostudion kera.

Accuscoren simulaatiot vs Coolbet kertoimet

Accuscoren simulaatioissa Suomi on vahva ennakkosuosikki ja vie voiton viimeistään voittolaukauksilla 69.6% todennäköisyydellä, jolloin ML-kerroinraja olisi 1.44. USA:n voiton kerroinraja on puolestaan 3.29. Coolbetin ML-kertoimet ovat 1.36 – 3.15.

Suomi voittaa varsinaisella peliajalla noin 54% todennäköisyydellä, tasapeliin päädytään 23% todennäköisyydellä ja USA vetää pidemmän korren 23% todennäköisyydellä. Accuscoren kerroinrajat 1X2 ovat: 1.85 – 4.35 – 4.35. Coolbetin 1X2-kertoimet ovat: 1.64 – 4.70 – 4.60.

Suomi onnistuu maalinteossa keskimäärin 3.3 kertaa ottelussa ja USA puolestaan yllättää Larmin keskimäärin 2.2 kertaa. Yhteismaalimäärä on siis verrattain korkea 5.5 maalia. Simulaatioista 67% päättyy yli 4.5 maaliin, jolloin kerroinraja kohteelle yli 4.5 maalia on 1.49. Coolbet tarjoaa kohteelle yli 4.5 maalia kertoimen 1.75.

Joukkueiden todennäköisimmät pistemiehet ovat Suomen Mikko Rantanen ja USA:n Alex Tuch. Rantanen tekee vähintään yhden pisteen 62% todennäköisyydellä, kun Tuch merkkauttaa vähintään pisteen 64% todennäköisyydellä. Kerroinrajat herrasmiesten pisteelle ovat siis 1.62 ja 1.57. Coolbetin kerroin Rantasen pisteelle on 1.25 ja Tuchin pisteelle 1.61.

Ottelun todennäköisin lopputulos on Suomen 3-2 voitto, joka tapahtuu noin 7% todennäköisyydellä. Myös lopputulos 4-2 toteutuu simulaatioissa muita tuloksia merkittävästi useammin, noin 6.5% todennäköisyydellä. Coolbetin tulosvetokerroin lopputulokselle 3-2 on 17.00 ja tulokselle 4-2 kerroin on 18.50.