Tyhjätaskusta taivaisiin: NFC:n kausiennakko

Tyhjätaskusta Taivaisiin, NFL-vihjeet | Pallomeri.net

NFL-kausi 2016 alkaa runkosarjaotteluiden osalta ensi yönä ja siksi nyt on viimeiset hetket tutkia alkavan kauden lähtökohtia. Alkava kausi ei nimittäin tule poikkeamaan edeltäjistään kovinkaan paljoa, ja sehän tietää sitä, että joukkueiden väliset lähtökohdat voivat olla aivan päälaellaan viime vuoteen verrattaessa.

NFL yksi hienouksista onkin juuri sen vaihtelevuus ja uusien joukkueiden nouseminen mustiksi hevosiksi. Näistä alkavan kauden suurimmista mustista hevosista löytyy juttua enemmän AFC:n kausiennakosta, jossa povaamme jopa yhtä oman divisioonansa voittajaksi.

NFC East

NFC East on se rakkain divisioona allekirjoittaneelle ja siksi ehkä se kaikkein tarkimmin seurattu. Kokonaisuudessaan kyseinen divisioona on kuitenkin hiipunut 2000-luvun alun kultaisista vuosista, jolloin divisioonasta tuli lähes poikkeuksesta toinen NFC:n konferenssifinaaliin yltänyt joukkue. Alkavalla kaudella tästä koko NFC:n heikoimmasta divisioonasta löytyykin enemmin kevään ensimmäisenä varaava joukkue, kuin se joka nostaa pyttyä helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna Super Bowl-voittajana.

Kevään ykkösvarauksesta taistelee kaksi NFC Eastin joukkuetta

New York Giants on joukkue, joka on voittanut Super Bowlin kahdesti 2000-luvun aikana. Nykyisin joukkue on muutamaa supertähteä lukuunottamatta hyvinkin keskinkertainen. Giantsia voisikin luonnehtia jonkin sortin ilmasirkukseksi, jonka viihdenumero on lyödä pistetaululle mahdollisimman paljon pisteitä niin omaansa kuin vastustajansa pistesarakkeeseen. Eli Giants on kyllä tavalliselle katsojalle yksi sarjan viihdyttävimmistä joukkueista, mutta kovinkaan montaa voittoa kyseinen taktiikka ei kuitenkaan joukkueelle tuota.

Toinen Eastin takavuosien menestyjä on Philadelphia Eagles, joka lähtee alkavaan kauteen jopa Giantsia huonommista lähtöasemista. Onhan Eagles täysin rakennusvaiheessa oleva joukkue, jonka mahdollisuudet lepäävät harjoituspeleissä loistaneeseen puolustukseen. Eagles-puolustuskaan ei kuitenkaan ole aukoton, koska joukkueen kulmapuolustajat ovat NFL:n mittapuulla mitattuna enemmän ja vähemmän keskinkertaisia. Eaglesin pitäisikin pystyä monella osa-alueella venymään, jotta joukkue voisi edes haaveilla paikasta pudotuspeleissä. Oman mielenkiinnon Eaglesin kauteen kuitenkin tuo tulokas pelinrakentaja Carson Wentz, jonka Eagles varasi viime kevään varaustilaisuuden toisena pelaajana. Onhan Wentz pelaaja, josta Eaglesin seurajohto odottaa seuraavaa ”vapahtajaa” jollainen kotkalaumasta on puuttunut sitten legendaarisen Donavan McNabbin.

Pelikieltojen ja loukkaantumisien runtelema Cowboys ei kykene yllättämään

Dallas Cowboys voisi olla yksi tämän kauden mustista hevosista, jos joukkue saisi liikkeelle kaikki parhaat voimansa. Nykytilanteessa joukkue kuitenkin kärsii aivan liikaa useamman tähtipelaajansa hölmöilyistä, jotka ovat johtaneet pelikieltoihin. Näiden hölmöilijöiden lisäksi Cowboysin osakkeita laskee Tony Romo, jonka on mitä todennäköisemmin sivussa vähintään puoli kautta loukkaantumisten vuoksi. Romoa tulee tuuraamaan runkosarjan alettua Dak Prescott, jolta jokainen Cowboys-fani odottaa vähintään MVP-pystiä kauden päätteeksi, mutta todellisuudessa harjoitusotteluissa loistanut Prescott ei ole vielä NFL-valmis pelinrakentaja. Prescott voi kyllä kasvaa NFL:n sopivaksi pelinrakentajaksi tulevina vuosina, mutta vielä tällä kaudella tuota kasvua tuskin tullaan näkemään.

Cowboysin ongelmat tulevatkin tällä kaudella kulminoitumaan heittopuolustamiseen ja heittohyökkäämiseen ellei sitten Tony Romo parane ennen aikojaan.

Ennakkosuosikin viitta säilyy Washingtonissa

Washington Redskins yllätti viime kaudella useat lajia seuraavat ihmiset voittamalla divisioonansa. Alkavalla kaudella yllättäminen ei ole enää mahdollista. Nyt nimittäin lähes jokainen lajia seuraava asiantuntija povaa Redskinsiä suoraan divisioonansa kärkeen ja yksinkertaisesti siitä syystä, että se on Eastin joukkueista selkeästi tasapainoisin.

Tyhjätaskun ehdoton suositus NFC Eastiin on Washington Redskins, jota vedonlyöntitoimistot pitävät vasta divisioonansa kolmanneksi kovimpana joukkueena. Kerrointa Redskinsin voitta antaa mukavat 3.75, joten kohdetta ei voi senkään takia ohittaa.

redskins

NFC North

NFC North on allekirjoittaneen mielestä yksi NFL:n hienoimmista divisioonista, koska divisioonassa pelaa neljä todella legendaarista seuraa. Lisäksi Northin sisäiset kamppailut ovat aina katsomisen arvoisia, joten jo siinä mielessä divisioona ei voi jättää ketään kylmäksi. Tänä vuonna divisioona ei ole kuitenkaan täysin hehkutuksensa arvoinen, koska divisioonan häntäpää ei todennäköisesti pysty haastamaan kärkipäätä oikeastaan ollenkaan.

Jay Cutler, Jay Cutler ja vielä kerran Jay Cutler

Pelinrakentaja Jay Cutler on yksi NFL:n kiistellyimmistä persoonista, toiset pitävät Cutleria yhtenä sarjan parhaimmista pelinrakentajista ja toiset taas turistina, joka heittelee palloa aivan liian kovalla palkalla. Molempiin mielipiteisiin on varmasti omat syynsä, mutta ensimmäistä mielipidettä tukee se, että Cutler on joutunut viskomaan palloa viime vuodet todella surkean hyökkäyksen linjan takaa. Toinen ensimmäistä mielipidettä tukeva seikka on se, että Cutler pystyi viime kaudella pelaamaan suhteellisen hyvin vaikka joukkueen laitahyökkääjä osasto oli sanalla sanottuna HEIKKO. Nyt nämä kaksi hehkuttajien käyttämää selitystä ovat kuitenkin korjattu ja alkavalla kaudella Cutlerin pitäisi päästä heittämään palloa suhteellisen hyvissä olosuhteissa. Onhan Bears saanut kasattua alkavalle kaudella suhteellisen hyvä hyökkäyksen linjan ja sen lisäksi laitahyökkääjinä tulee viilettämään kauden alusta saakka terve Kevin White ja viime kaudella useista vammoista kärsinyt Alshon Jeffery.

Alkava kausi tuleekin näyttämään sen mihin suuntaan Bearsin tulevat vuodet ovat menossa, koska jos Cutler ei pysty nostamaan tasoaan tulee Bears painimaan pohjamudissa ainakin seuraavat kaksi tai kolme vuotta. Bearsin keskinkertainen puolustus ei nimittäin pysty pitelemään yksistään tätä ”perunapellolla” kotipelinsä pelaavaa joukkuetta pinnalla.

Aika jälkeen Megatronin

Detroit Lions on mielletty viime vuosina joukkueeksi josta kaikki isommat tähdet lähtevät muualle vaikka hieman pienemmän palkkapussin kanssa. Se taas ei ole tavallaan mikään ihme, koska kaupunkina Detroit on suhteellisen ankea paikka ja menestystä Lions ei ole saavuttanut sitten vuoden 1993, jolloin joukkue voitti oman divisioonansa. Nämä seikat ovat varmasti todella rasittavia niille pelaajille, jotka ovat sitoutuneet pitkäaikaisesti mukaan Lionsin toimintaan.

Tai näin ainakin voisi kuvitella, koska vuosia Lionsia palvellut laitahyökkääjä Calvin ”Megatron” Johnson ilmoitti viime keväänä lopettavansa pelaajauransa. Se oliko lopettamisen taustalla loukkaantumiset vai turhautuminen on vaikea sanoa, mutta jotain viitteitä juuri turhautumisesta on ollut ilmassa koko kevään ja kesän ajan. Siksi onkin mielenkiintoista nähdä millaiseen lentoon Lions kykenee alkavalla kaudella, jolloin sen pitäisi kasvaa ulos Megatronin varjoista. Allekirjoittaneen veikkaus on se, että Lions pysty kyseiseen temppuun aivan ongelmitta ja siksi alkava kausi tulee olemaan Lionsille jonkinlainen välivuosi. Ihan pohjalle Lionsia ei kuitenkaan kannata laskea alkavallakaan kaudella, koska joukkueesta kyllä löytyy jonkin verran potentiaalia kiusaamaan kovempia joukkueita.

Viime kaudella alisuorittaneelta Packersilta odotetaan paljon

Green Bay Packers oli yksi viime kauden suurimmista alisuorittajista ja siksi siltä odotetaan alkavalla kaudella todella paljon. Packers viime syksyiseen alisuorittamiseen oli monia syitä, mutta suurimmat niistä olivat varmasti laitahyökkääjä Jordy Nelsonin katkennut eturistiside ja pelinrakentaja Aaron Rodgersin suhteellisen vaatimaton kausi. Nelsonin kauden päättyminen ennen runkosarjan alkua vaikutti takuuvarmasti negatiivisesti Packersin heittohyökkäämiseen, mutta vielä Nelsonin vammaa suurempi syypää oli Rogers, joka pelasi todella paljon alle omansa tasonsa. Alkavalla kaudella näiden asioiden pitäisi kuitenkin olla historiaa ja moni asiantuntija odottaa Rodgersin paluuta huipulle saman aikaisesti kuin Nelsonin pitäisi olla jälleen 100% kunnossa.

Allekirjoittanut itse ei kuitenkaan usko asioiden olevan aivan näin mustavalkoisia, ja siitä syystä allekirjoittanut ei sijoittaisi Packersia aivan NFC:n huippujoukkueiden rinnalle

Yksi polvi kaiken muuttaa voi vai voiko

Minnesota Vikings oli vielä pari viikkoa sitten yski NFL:n kuumimmista joukkueista, mutta kaikki muuttui kun lupaavasti uransa aloittanut pelinrakentaja Teddy Bridgewater rikkoi harjoituksissa polvensa. Monien paperiessa Vikingsin osakkeet romahtivat samalla kuin Bridgewater siirtyi sairastuvan puolelle, mutta allekirjoittanut uskaltaa olla hieman tätä olettamusta vastaan. Bridgewater kyllä on todella lupaava pelinrakentaja, mutta monelta unohtuu se, että Bridgewater on heittänyt parhaalla ammattilaiskaudellaan ainoastaan neljäätoista touchdownia. Siinä mielessä hänen korvaamisensa ei pitäisikään olla mitenkään mahdotonta ja allekirjoittanut jopa uskoo, että korvaajaksi hankittu Sam Bradford pystyy vähintään samanlaisiin maalimääriin alkavalla kaudella.

Siksipä allekirjoittanut uskaltaa veikata Vikingsia NFC Northin voittajaksi ja yhdeksi Super Bowlista taistelevaksi joukkueeksi.

Tyhjätaskun suositus NFC Northiin on Minnesota Vikings kertoimella 5.00. Allekirjoittanut ei nää Packersia 1.48 kertoimen veroisena ennakkosuosikkina divisioonaansa, ja siksipä allekirjoittanut luottaa omiin vastoihinsa ja pelaa Vikingsia suhteellisen rapealla kertoimella. Viikinkien puolustus on kuitenkin Packersin vastaavaa lähes valovuoden edellä.

Vikings

NFC South

NFC:n viime vuoden Super Bowl-edustaja oli Southia edustava Carolina Panthers, ja se jos joku oli yllätys lähes kaikille lajia seuraaville henkilöille. Panthersia ei nimittäin laskettu missään vaiheessa ennen viime kauden alkua edes NFC top3, joten siinä mielessä Panthers oli yksi viime kauden mustista hevosista. Alkavalla kaudella tämä viime kauden todellinen musta hevonen ei kuitenkaan enää pääse yllättämään, koska nyt kaikki tietävät joukkueen vaarallisuuden ja loistavasti toimivan puolustuksen. Pieniä epäilyksiä joukkueen ylle kuitenkin pitää asettaa, koska joukkueen heittopuolustus on kokokenut kesän aikana suurehkoja muutoksia.

Muutoksista huolimatta Panters-puolustus tulee mitä todennäköisemmin olemaan yksi sarjan kovimmista, joten Panthersia ei voi laskea millään mittarilla ulos mestaruustaistelusta.

Panthersin takana on tiukkaa

Tampa Bay Buccaneers ja Atlanta Falcons ovat joukkueita, jotka voivat parhaana päivänään haastaa lähes kenet tahansa ja siitä syystä näitä kahta joukkuetta ei kannata laskea ulos NFC Southin kärkitaistosta.

Näin ennakkoon ajateltuna näistä kärjen taakse ennustetuista joukkueista Falcons on juuri se jolta voidaan odottaa alkavalla kaudella jopa yllättävän kovaa suoritusta. Onhan joukkue hiipinyt parin heikommin menneen vuoden jälkeen kuin salaa kohti NFC:n kärkijoukkueita ja alkava kausi voi olla siinä mielessä paluu huipulle, koska joukkueen nykyinen runko näyttää jopa yllättävän hyvältä. Falconsin joukkueeista ei löydykkään näin ennakkoon ajatellen mitää suuren suuria reikiä vaan enemmin pienen pieniä ympäriinsä, joten niiden paikkaaminen on täysin mahdollista jo tällä kaudella.

Buccaneers on myös vähän Falconsin kaltainen joukkue, koska Buccaneersiltakaan ei yleisö odota paljoakaan, mutta parhaana päivänä se voi yllättää kenet tahansa. Buccaneersin osakkeita kuitenkin laskee se, että joukkue näyttää edelleen keskeneräiseltä muutamien pelipaikkojen osalta. Toissa keväänä ensimmäisenä varannut joukkue kuitenkin on tulevaisuuden kärkiporukoita ja siksi heidän pelaamistaan kannattaa seurata jo alkavalla kaudella. Voihan esimeriksi James Winston nousta jo alkavalla kaudella yhdeksi sarjan mielenkiintoisimmaksi pelinrakentajaksi.

Southin heikoin joukkue on jo selvillä

New Orleans Saints on yksi NFL:n erikoisimmista joukkueista, koska pyhimysten hyökkäys on yksi sarjan tehokkaimmista vuodesta toiseen, mutta samalla joukkueen puolustaminen on vuodesta toiseen sarjan heikointa. Heikko puolustaminen koituukin jälleen alkavalla kaudella pyhimysten ongelmaksi ja siksi joukkuetta ei voi ennustaa edes haastaman Buccaneersia divisioonan kolmospaikasta.

Tyhjätaskun suositus NFC Southiin on yllättäen Atlanta Falcons. Panthers kyllä on edelleen divisioonan selkeä ennakkosuosikki, mutta Falconsista tarjottu 8.25  kerroin on liian houkutteleva ohitettavaksi.

Falcons

 

NFC West

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä ennakoimme tänä vuonna NFC Westin, divisioonan jota voidaan pitää koko NFL:n kovimpana. Löytyyhän divisioonasta ehkäpä kaksi NFL:n top kolmoseen menevää joukkuetta. Näiden kahden joukkueen lisäksi divisioonasta löytyy myös kolmas suhteellisen kova joukkue, joka voisi helpommassa divisioonassa taistella jopa divisioonan voitosta. Tämä hieman väliin putoajaksi joutuva joukkue on Los Angeles Rams.

Viime keväänä kotipaikkakuntaansa vaihtanut Rams onkin yksi tämän kauden mediaseuratuimmista joukkueista eikä vähintään sen takia, että joukkue on saapunut länsirannikon kirkkaisiin valoihin vaan sen takia, että joukkue varasi kevään varaustilaisuudessa numerolla yksi pelinrakentajakseen hieman diivamaisen Jared Goffin. Goffin varaus sinänsä ei ollut minkäänlainen yllätys, koska häntä kyllä arvioitiin varaustilaisuuden ensimmäiseksi varaukseksi, mutta se, että hän ei ole kyennyt valloittamaan aloittavan pelinrakentajan tonttia Ramsista on hieman yllättävää. Onhan Ramsin muut pelinrakentajat korkeintaan keskinkertaisia puurtajia.

Rams-fanien onneksi kuitenkin pitää todeta se, että pässien puolustus on edelleen yksi sarjan parhaimmista ja siksi hyökkäyksen ei tarvitsekkaan kyetä tekemään viikosta toiseen 30 pistettä. Totuus kuitenkin myös se, että NFC Westissä ei voi pärjätä pelkän puolustuksen avulla, koska samaisessa divisioonassa pelaavat myös Arizona Cardinals ja Seattle Seahawks.

Divisioonan voitosta tullaan käymään tiukka taistelu

Rehellisyyden nimissä pitää sanoa, että alkavalla kaudella joko Seattle Seahawks tai Arizona Cardinals tulee kärsimään jonkinlaisen oikeusmurhan. Allekirjoittanut nimittäin epäilee, että nämä kaksi joukkuetta tulevat olemaan runkosarjan jälkeen NFC:n kaksi kovinta joukkuetta, mutta vain toinen näistä joukkueista tulee samaan kotiedun pudotuspeleihin.

Se kumpi joukkueista tulee kyseisen oikeusmurhan kokemaan on vielä arvoitus, mutta se on jo nyt varmaa, että Seattle Seahawks tulisi siitä enemmän kärsimään. Cardinals on kuitenkin joukkue joka pystyy suoriutumaan jokaisesta ottelusta tasaisen vahvasti, mutta Seahawks hieman taantuu vieraissa pelatessaan. Tai oikeastaan Seahawks ei varmaankaan taannu vaan ennemmin vastustajat pystyvät pelaamaan omaan peliään, koska Seahawks ei voi hyödyntää kotiyleisönsä antamaa tukea vieraskentillä.

Se kumpi sitten Westin voittaa tulee mitä todennäköisemmin ratkeamaan joukkueiden keskinäisissä otteluissa, koska muista otteluista näille kahdelle ei voi ennustaa kovinkaan montaa tappiota. Jos jotain kuitenkin pitää arvata niin allekirjoittanut arvaa Cardinalsin voittavan niin NFC:n runkosarjan kuin Westinkin yhden voiton erolla Seahawksiin.

San Franciscossa voidaan tähyillä jo varaustilaisuuden kärkinimiä

San Francisco 49ers on yksi alkavan kauden heikoimmista joukkueista ja ainakaan allekirjoittanut ei usko 49ersin voittavan 3-4 ottelua enempää. Alkavan kauden urakkaa ei tule myöskään helpottamaan se, että 49ers pelaa koko NFL:n kovimmassa divisioonassa ja sitä kautta otteluohjelma on keskivertoa kovempi. Pieniä ilon pilkahduksia kuitenkin 49ers-faneille voi antaa alkavalla kaudella päävalmentaja Chip Kelly ja hänen johtama hyökkäyksensä. 49ersin viime kausien kirous on nimittäin ollut tehoton hyökkäys, ja sitä tuskin tullaan Kellyn aikakaudella näkemään ainakaan jatkuvalla syötöllä.

Ihmeisiin Kellykään ei kuitenkaan pysty ja siksi 49ersin menestys tulee jäämään yksittäisiä pilkahduksia lukuunottamatta vaatimattomaksi.

Tyhjätaskun suositus NFC Westiin siis on Arizona Cardinals kertoimella 2.37. Keroin itsessään on liian pieni, mutta parempi silti kuin Seahawksille tarjottu 2.00.

Cardinals

Jos NFL-vedonlyönti kiinnostaa enemmänkin, niin käykäähän lukemassa Coolbetin blogista uusin tekstini: Tervetuloa NFL-vedonlyönnin pariin!