IS: 50 kilometrin kisasta paljastui melkoinen skandaali – kisarata olikin 5 kilometriä liian lyhyt?

50 kilometrin kisa hiihdon MM-kisat 2023 - Pallomeri.net

Hiihdon MM-kisat taputeltiin päätökseensä miesten 50 kilometrin näytelmällä, mutta IS kertoo, ettei matka välttämättä ollutkaan ilmoitetun pituinen.

Voittaja Pål Golberg kirjasi ajakseen 2.01.30, mikä on arvokisahistorian nopein voittoaika kyseisellä matkalla. Jo tuoreeltaan tämä kova voittoaika aiheutti ihmetystä, sillä Planican maastot ovat varsin raskaat.

Lisää pontta epäilyksen soppaan tuli, kun IS sai kuvan “eräältä suomalaishiihtäjältä”. Tässä kuvassa näkyi GPS-kellon tiedot sunnuntain kisasta ja hiihdetty matka: 44,69 kilometriä.

Myös brittihiihtäjä Andrew Musgrave päivitti kuntoilupalvelu Stravaan omat kisatietonsa ja hänen hiihtomatkakseen oli kirjattu 44,72 kilometriä.

Kilpailunjohtaja Uros Ponikvar ehti jo tuoreeltaan vastaamaan epäilyksiin.

– Se on Kansainvälisen hiihtoliiton Fisin virallisten radanmittaajien tarkistama, ja kaikki nämä homologointidokumentit löytyvät Fisin verkkosivuilta, Ponikvar kommentoi.

– Kilpailun nopea voittoaika johtui myös siitä, että lumi oli tänään erittäin nopeaa, Ponikvar sanoi.

IS tavoitti suomalaisasiantuntija Jussi Prykärin kommentoimaan puolestaan näitä väitteitä. Hiihtorata mitataan keskeltä – eikä siis optimaalisimmasta hiihtolinjalta.

-Silti tuo poikkeama kuulostaa todella isolta, Prykäri sanoi.

Prykäri kuitenkin sanoo, että radat tarkistetaan sekä GPS-mittauksia että manuaalista mittapyörää käyttämällä, jotta varmistutaan niiden oikeasta mitasta. Hän pitää mahdollisena, että urheilijoiden kellojen GPS-mittauksessa on tullut virhe.

Sunnuntain kisassa hiihdettiin 7 kertaa 7,14 kilometrin lenkki, joten yhden kierroksen olisi pitänyt olla lähes 800 metriä ilmoitettua lyhyempi.